Wchodzisz na Globalną stronę Goodman. Szukasz lokalnej strony Goodman?

DSV – Centrum logistyczne przy lotnisku w Monachium

Założenia Goodman

Firma Goodman zrealizowała projekt magazynu o powierzchni 20 500 m² dla DSV, dostawcy globalnych usług transportowych i logistycznych, w centrum logistycznym firmy Goodman przy lotnisku w Monachium, w niemieckim Langenbach. 

Nowy obiekt jest jednym z najlepiej wyposażonych i najbardziej efektywnych energetycznie magazynów w regionie Monachium. Charakteryzuje go szereg przyjaznych środowisku innowacji, jak rozszerzona izolacja dachowa i okładzina mające zredukować utratę ciepła, energooszczędne świetlówki T5 oraz system ogrzewania podłogowego zasilany brykietem drzewnym. Dzięki tym elementom, które łączą gospodarność z ekologią, możemy zaoferować naszemu klientowi oszczędność energii i kosztów. 

Obecnie Goodman ubiega się o certyfikat niemieckiej rady ds. ekologicznego budownictwa DGNB.


Charakterystyki

Obiekt, oddany do użytku w 2010 roku, posiada następujące parametry ważne dla ochrony środowiska naturalnego:

Energia

  • System ogrzewania z użyciem brykietu drzewnego wykorzystuje energię odnawialną i chroni zasoby naturalne.

Instalacja techniczna

  • Energooszczędne świetlówki T5 posiadają inteligentny, światłoczuły system kontroli, pozwalający ograniczyć zużycie energii.
  • System ogrzewania podłogowego zapewnia ciepło w całym magazynie.

Okładzina + Obciążenie

  • Lepsza izolacja dachu i okładziny zmniejsza zużycie brykietu drzewnego.

Ciepło + Jakość użytkowania

  • Poziome okna w części przeładunkowej oraz dodatkowe świetliki (w części regałowej) zwiększają ilość naturalnego światła wewnątrz magazynu.
  • Pracownicy mogą korzystać z uchwytów na rowery oraz z pryszniców.
  • Dodatkowe wewnętrzne okna w części biurowej zapewniają lepsze warunki do pracy.
  • Automatyczne żaluzje chronią przed ostrym światłem słonecznym i wysoką temperaturą w lecie.

Projekt + Wykorzystanie

  • Dach jest przygotowany pod system fotowoltaiczny. Do obliczeń stabilności konstrukcji dachu wliczono rezerwę dla ww. systemu.
  • Oddzielny wjazd dla ciężarówek i samochodów osobowych umożliwia lepsze zarządzanie ruchem oraz podnosi bezpieczeństwo.
  • Wodoodporna płyta podłogowa pozwala przechowywać towary zaklasyfikowane jako niebezpieczne w zetknięciu z wodą.
  • W razie potrzeby powierzchnię magazynu można łatwo powiększyć.

Teren

  • W architekturę terenu wpleciono lokalne drzewa i rośliny.
  • Rozmiar działki, magazynu oraz zewnętrznych obiektów zaprojektowano tak, aby maksymalnie wykorzystać dostępną powierzchnię.