Nowy projekt Goodmana dla Valeo Autosystemy potwierdza dobrą kondycję branży motoryzacyjnej w Polsce

23 marca 2017

Polska staje się regionalnym hubem dla branży motoryzacyjnej. Jedną z najnowszych inwestycji będzie budowa nowego, „szytego na miarę” magazynu o powierzchni 27 500 m2 dla Valeo Autosystemy, firmy z francuskiej grupy motoryzacyjnej Valeo. Magazyn będzie drugim projektem, który Goodman zrealizuje dla Valeo w Polsce, i powstanie w sąsiedztwie zakładu produkcyjnego firmy w podkrakowskiej Skawinie.

Goodman wkrótce rozpocznie budowę magazynu klasy A o powierzchni 27 510 m2 dla Valeo Autosystemy, spółki zależnej francuskiej Grupy Valeo, która specjalizuje się w projektowaniu, wytwarzaniu i sprzedaży komponentów, systemów zintegrowanych oraz modułów dla przemysłu samochodowego. Valeo posiada obecnie cztery zakłady produkcyjne na południu Polski, w tym dwa w podkrakowskiej Skawinie, wynajmuje także halę magazynową w Goodman Kraków Airport Logistics Centre (KALC). Nowy magazyn pozwoli zoptymalizować sposób przechowywania komponentów do produkcji i gotowych wyrobów pochodzących ze skawińskich zakładów. Przewiduje się, że magazyn będzie oddany do użytku w IV kw. 2017 r.

„Wraz z rozwojem biznesu na południu kraju, firma Valeo Autosystemy potrzebuje nowej powierzchni magazynowej w optymalnej odległości od skawińskich fabryk. Zdecydowaliśmy się kontynuować współpracę z Goodmanem. Nasza relacja w KALC układała się bardzo dobrze, dlatego podjęliśmy się pracy nad wspólnym projektem znalezienia optymalnej lokalizacji oraz stworzenia obiektu dedykowanego dokładnie naszym potrzebom logistycznym. Goodman sprostał zadaniu, znajdując i kupując atrakcyjny grunt w bezpośrednim sąsiedztwie naszych zakładów produkcyjnych w Skawinie,” powiedział Marek Potoczny, Krajowy Dyrektor Funduszy Publicznych i Projektów Przemysłowych, Valeo Autosystemy.

Bezkonkurencyjne doświadczenie w budowie powierzchni przemysłowych dla branży motoryzacyjnej w Europie

Goodman, globalny ekspert w dziedzinie budowy i zarządzania nieruchomościami logistycznymi, doskonale zna potrzeby branży motoryzacyjnej. Obecnie Goodman zarządza w Europie ponad 514 000 m2 powierzchni magazynowej dla klientów z branży motoryzacyjnej. Do najważniejszych projektów w Europie należą magazyny dla Volkswagena, BMW, Porche czy Scanii. Także w Polsce firma posiada znaczące doświadczenie: we Wrocławiu Goodman wybudował ponad
29 000 m2 przestrzeni magazynowej dla firmy Gestamp (zajmuje się projektowaniem, opracowywaniem i produkcją części metalowych dla przemysłu motoryzacyjnego), w Sosnowcu powstał magazyn o powierzchni 44 400 m2 dla firmy ILS z Grupy Inter Cars, największego w Europie Środkowo-Wschodniej dystrybutora części samochodowych.

Rozwój przemysłu motoryzacyjnego w południowej Polsce wyprzedza wzrost innych branż

Największych graczy z branży motoryzacyjnej do regionu przyciąga jego atrakcyjne położenie w korytarzu transportowym Wschód-Zachód i rozbudowana infrastruktura drogowa. W ubiegłym roku giganci branży – Toyota i Daimler – ogłosili plany inwestycji na południu i południowym zachodzie Polski.

„Sektor motoryzacyjny jest jednym z ważniejszych filarów polskiej gospodarki. Umowa podpisana przez Valeo w Skawinie potwierdza rosnącą rolę branży w generowaniu zapotrzebowania na nowoczesne powierzchnie magazynowo - przemysłowe w Polsce. W 2016 r. popyt netto ze strony sektora motoryzacyjnego sięgnął rekordowych 183 000 m2, rejestrując 8% wzrost rok do roku," komentuje Tomasz Mika, Dyrektor Działu Powierzchni Magazynowo - Przemysłowych, JLL.

W transakcji doradzali eksperci z JLL. Umowa to efekt długiej współpracy z firmą Goodman.

- Koniec –

Ewelina Stępnik

T +48 22 826 74 18

M + 48 510 892 624

estepnik@nbs.com.pl

Tomasz Arent

Marketing Manager CEE

T +48 22 222 21 20

M +48 785 085 585

Tomasz.Arent@goodman.com

Goodman jest zintegrowaną grupą, działającą jako właściciel, deweloper i zarządzający powierzchniami przemysłowymi i biznesowymi w Europie Kontynentalnej, Wielkiej Brytanii, Ameryce Północnej, Brazylii oraz regionie Azji Pacyficznej. Grupa inwestuje w nieruchomości przemysłowe, powierzchnie magazynowe i centra dystrybucyjne.

Aktywa, którymi zarządza Grupa, to ok. 23,3 mld euro i 406 nieruchomości. Goodman jest największą Grupą z sektora nieruchomości komercyjnych notowaną na Australijskiej Giełdzie Papierów Wartościowych i jedną z największych na świecie zarządzających specjalistycznymi funduszami. Znajomość rynku i doświadczenie lokalnych pracowników zapewniają atrakcyjne możliwości inwestycyjne oraz rozwój nieruchomości na poziomie spełniającym indywidualne potrzeby klientów.

Goodman to ponad 1 100 pracowników w 32 biurach w 16 krajach. Tak zbudowany zespół pozwala firmie świadczyć globalne usługi dla klientów, których firmy rozwijają się i prowadzą ekspansję międzynarodową. W Europie Goodman jest obecny w Niemczech, Holandii, Belgii, Luksemburgu, Francji, Hiszpanii, Włoszech, Polsce, Czechach, Szwecji, Wielkiej Brytanii, na Węgrzech i Słowacji.

Aby uzyskać więcej informacji na temat naszej działalności w Polsce, zapraszamy na

Aby uzyskać więcej informacji na temat naszej działalności w Europie, zapraszamy na

ce.goodman.com

Global property experts in logistics+business space