Goodman Poznań Airport Logistics rozwija się

28 listopada 2016

Grupa Goodman, globalny ekspert w dziedzinie budowy i zarządzania nieruchomościami logistycznymi, zakończyła budowę drugiego etapu Goodman Poznań Airport Logistics Centre. Magazyn o powierzchni 16 734 m2 jest idealnym miejscem dla firm, które chcą rozwijać się na jednym z najatrakcyjniejszych rynków logistycznych w Polsce. Nowa przestrzeń jest dostępna do natychmiastowego wynajęcia. 16 500 m2 wybudowane w ramach pierwszego etapu zostało w tym roku w pełni wynajęte przez klientów z branż produkcyjnej i spożywczej.

Nowa przestrzeń magazynowa (16 734 m2) została zaprojektowana w taki sposób, aby można było podzielić ją na mniejsze moduły, już od 2 500 m2, w zależności od potrzeb operacyjnych klientów z różnych branż. Magazyn jest dostępny do natychmiastowego wynajęcia, ponieważ Goodman posiada pozwolenie na użytkowanie budynku.

Poznański rynek magazynowo-logistyczny ma potencjał do dynamicznego rozwoju ze względu na doskonałą lokalizację i dobrze rozwiniętą infrastrukturę transportową. To ułatwia terminową realizację dostaw na polskie i zagraniczne rynki. Możemy zaoferować wysokiej jakości powierzchnię magazynową w lokalizacjach, które dają naszym klientom perspektywy dla dalszego rozwoju biznesu, powiedział Maciej Madejak, Goodman Head of Business Development w Polsce.

Goodman Poznań Airport Logistics

Wiodący rynek logistyczny w Polsce

Rynek poznański jest jednym z najbardziej dynamicznych rynków logistyczno-magazynowych w Polsce. Jak wynika z naszego raportu, od początku roku 2016 wybudowano w tym regionie ok. 168 000 m2 powierzchni magazynowej, co uplasowało Poznań na trzecim miejscu po regionie Górnego Śląska oraz Warszawie. Widzimy, że w tym regionie nadal wzrasta popyt na wysokiej jakości powierzchnie, co zachęca deweloperów do nowych inwestycji, powiedział Konrad Lewiński, Konsultant, Dział Powierzchni Magazynowo-Przemysłowych, JLL.

W przyszłości całkowita powierzchnia Goodman Poznań Airport Logistics Centre osiągnie 52 000 m2 nowoczesnej przestrzeni magazynowej. Centrum znajduje się w bliskim sąsiedztwie Portu Lotniczego Ławica i ma dostęp do autostrady A2, łączącej Poznań z Niemcami, centralną Polską oraz Warszawą. Nowoczesna przestrzeń logistyczna w obiekcie może być przeznaczona na magazynowanie towarów lub lekką produkcję. Dodatkowo, zespół zarządzania nieruchomościami firmy Goodman doradzi klientom w jaki sposób można przystosować wynajętą powierzchnię do ich wymagań i zapewnić najwyższy standard przez cały okres najmu.

Goodman Poznań Airport Logistics

Zaangażowanie firmy Goodman na poznańskim rynku

Pierwszy etap Goodman Poznań Airport Logistics Centre (16 500 m2) został w tym roku w pełni wynajęty. Przestrzeń wynajmują tam Victualic, światowy lider w produkcji systemów mechanicznego łączenia rur, hurtownia napojów CD Partner oraz firma specjalizująca się w dystrybucji produktów żywnościowych na zagraniczne rynki.

Goodman posiada cztery centra logistyczne w regionie poznańskim:

Nieruchomość

Klient

Powierzchnia

Goodman Poznań I Logistics Centre

Amica, Samsung

30 600 m2

Goodman Poznań II Logistics Centre

ITM

81 600 m2

Goodman Poznań III Logistics Centre

Przestrzeń do wynajęcia – dostępna od zaraz

38 000 m2

Goodman Poznań Airport Logistics Centre

I etap (w pełni wynajęty)

II etap (do natychmiastowego wynajęcia)

I etap – 16 500 m2

II etap – 16 734 m2

Ewelina Stępnik

Tomasz Arent

Marketing Manager, Central and Eastern Europe

estepnik@nbs.com.pl

tomasz.arent@goodman.com

Aktywa, którymi zarządza Grupa, to ok. 23,3 mld euro i 406 nieruchomości. Goodman jest największą Grupą z sektora nieruchomości komercyjnych notowaną na Australijskiej Giełdzie Papierów Wartościowych i jedną z największych na świecie zarządzających specjalistycznymi funduszami. Znajomość rynku i doświadczenie lokalnych pracowników zapewniają atrakcyjne możliwości inwestycyjne oraz rozwój nieruchomości na poziomie spełniającym indywidualne potrzeby klientów.

Goodman to ponad 1 100 pracowników w 33 biurach w 16 krajach. Tak zbudowany zespół pozwala firmie świadczyć globalne usługi dla klientów, których firmy rozwijają się i prowadzą ekspansję międzynarodową. W Europie Goodman jest obecny w Niemczech, Holandii, Belgii, Luksemburgu, Francji, Hiszpanii, Włoszech, Polsce, Czechach, Szwecji, Wielkiej Brytanii, na Węgrzech i Słowacji.

Aby uzyskać więcej informacji na temat naszej działalności w Polsce, zapraszamy na www.goodman.com/pl