Goodman rozszerza współpracę z Amazon w Europie. Dostarczy 137 000 m2 nowej powierzchni we Francji

5 października 2016

Grupa Goodman, globalny ekspert w dziedzinie budowy i zarządzania nieruchomościami logistycznymi, kontynuuje wieloletnią współpracę z firmą Amazon, dla której dostarczy 137 000 m2 powierzchni w dwóch obiektach logistycznych w regionie Hauts-de-France. Od 2006 r. firma Goodman wybudowała dla Amazona już ponad 1 milion m2 powierzchni logistycznej w Europie, a w ramach nowego projektu wybuduje centrum logistyczne o powierzchni 107 000 m2 w Amiens i wynajmie 30 000 m2 w istniejącym budynku w Lauwin-Planque.

Nowe centrum logistyczne w Amiens, które położone jest między Lille i Paryżem, obejmie 107 000 m2 powierzchni magazynowej i biurowej oświetlonej na całej powierzchni energooszczędnym oświetleniem LED. Prace budowlane rozpoczną się na początku października, a po zakończeniu budowy w wrześniu 2017 r., Goodman będzie ubiegał się dla obiektu o certyfikat BREEAM z oceną „bardzo dobrą”.

“Firma Goodman po raz kolejny udowodniła, że jest sprawdzonym partnerem na rynku nieruchomości logistycznych. Dzięki kreatywności i proaktywnemu podejściu Goodmana, wszystkie nasze oczekiwania zostały spełnione. To pozwoli nam wzmocnić naszą sieć logistyczną we Francji i dalej rozwijać usługi dla klientów”, wyjaśnia Nicholas Deeks, EU Real Estate Director w Amazon.

“Amazon jest jednym z naszych największych globalnych klientów. Jesteśmy dumni z tego, że możemy kontynuować współpracę, która trwa już od ponad 10 lat”, powiedział Philippe Arfi, Dyrektor Zarządzający Goodmana na Francję. „To kolejny krok milowy w naszej relacji z firmą Amazon, który jednocześnie potwierdza pozycję Goodmana jako wiodącego dewelopera powierzchni logistycznych dla sektora e-commerce”.

Amazon przedłuża najem trzech nieruchomości

Oprócz realizacji nowego projektu w Amiens, firma Amazon przedłużyła w tym roku umowy najmu w centrach logistycznych w Saran i Montélimar (Francja) na łączną powierzchnię 106 000 m2. Obie nieruchomości są własnością Goodman European Partnership (GEP), flagowego europejskiego funduszu Grupy.

„Zawarcie dwóch umów przedłużenia najmu z firmą Amazon potwierdza, że klienci nawet z tak dynamicznie rozwijającej się branży jak e-commerce, doceniają wysoki standard, elastyczność i długoterminową wartość rozwiązań deweloperskich oraz usług zarządzania nieruchomościami, jakie im zapewniamy”, dodał Philippe Arfi.

Ewelina Stępnik

/ + 48 510892 624

estepnik@nbs.com.pl

Aktywa, którymi zarządza Grupa, to ok. 23 mld euro i 412 nieruchomości. Goodman jest największą Grupą z sektora nieruchomości komercyjnych notowaną na Australijskiej Giełdzie Papierów Wartościowych i jedną z największych na świecie zarządzających specjalistycznymi funduszami. Znajomość rynku i doświadczenie lokalnych pracowników zapewniają atrakcyjne możliwości inwestycyjne oraz rozwój nieruchomości na poziomie spełniającym indywidualne potrzeby klientów.

Goodman to ponad 1 100 pracowników w 33 biurach w 16 krajach. Tak zbudowany zespół pozwala firmie świadczyć globalne usługi dla klientów, których firmy rozwijają się i prowadzą ekspansję międzynarodową. W Europie Goodman jest obecny w Niemczech, Holandii, Belgii, Luksemburgu, Francji, Hiszpanii, Włoszech, Polsce, Czechach, Szwecji, Wielkiej Brytanii, na Węgrzech i Słowacji.

Aby uzyskać więcej informacji na temat naszej działalności w Polsce, zapraszamy na www.goodman.com/pl