Goodman najlepszym deweloperem w Europie piąty raz z rzędu

1 września 2016

Grupa Goodman, globalny ekspert w dziedzinie budowy i zarządzania nieruchomościami logistycznymi, po raz piąty z rzędu otrzymała tytuł najlepszego dewelopera w Europie od magazynu PropertyEU. Od 2011 r. kiedy przyznano jej ten tytuł po raz pierwszy, firma Goodman wybudowała w Europie ponad 4 mln m2 powierzchni logistycznej i biznesowej w ramach 132 projektów inwestycyjnych o wartości blisko 3 mld euro.

- To wyróżnienie jest dowodem na to, że nasi klienci są zadowoleni z rozwiązań deweloperskich, które dla nich realizujemy, odpowiadając na ich najważniejsze potrzeby biznesowe. Nasza współpraca przeradza się w długotrwałe relacje, które wykraczają poza fazę budowy, ponieważ zapewniamy także kompleksowe usługi zarządzania nieruchomościami w całym okresie najmu – mówi Philippe Van der Beken, Goodman Managing Director for Continental Europe. – Nasze zintegrowane podejście, polegające na tym, że jesteśmy właścicielami nieruchomości, budujemy je i nimi zarządzamy, pozytywnie wpływa na zadowolenie klientów i prowadzi do kolejnych projektów, które realizujemy dla nich w różnych sektorach.

Check out our infographic

Ranking magazynu PropertyEU oparty jest na zestawieniu projektów, które zostały ukończone w ciągu trzech ostatnich lat. Dzięki skoncentrowaniu się na jakości, niezawodności i długoterminowej perspektywie posiadania nieruchomości, firma Goodman może kontynuować współpracę z największymi światowymi markami, takimi jak Amazon, Zalando, Keuhne + Nagel czy BMW, realizując dla nich kolejne projekty deweloperskie. Partnerstwo z kluczowymi klientami wykracza często także poza Europę – do Australii, Chin czy Nowej Zelandii.

Wiodący deweloper dla sektora e-commerce w Europie

W ciągu ostatnich kilku lat firma Goodman ugruntowała swoją pozycję wiodącego dewelopera powierzchni logistycznych dla sektora e-commerce w Europie, dostarczając od 2006 r. ponad 1,5 mln m2 powierzchni dla tej branży. Przeważająca część, tj. 1,2 mln m2, została wybudowana w latach 2009-2015, z czego 90% zostało zrealizowane dla istniejących klientów w ramach kolejnych wspólnych projektów z firmą Goodman. W tym okresie Goodman zrealizował dziewięć projektów dla firmy Amazon w Niemczech, Francji i Polsce, cztery dla Zalando w Niemczech (w Erfurcie i Mönchengladbach), i dwa dla Home24 w Ludwigsfelde i Walsrode.

Transport i logistyka: współpraca z liderami w swoich branżach

Niemal 25% projektów deweloperskich firmy Goodman w latach 2009-2015 zostało zrealizowanych dla firm z transportowych i logistycznych. Goodman wykorzystał swoją europejską platformę, aby zapewnić przestrzeń magazynową dla takich wiodących firm jak DB Schenker, DHL, DSV, czy Kuehne + Nagel, w ramach 20 inwestycji we Francji, Niemczech, Polsce, Holandii i Wielkiej Brytanii.

Bogate doświadczenie w branży motoryzacyjnej

Goodman posiada rozległe doświadczenie w budowie nieruchomości, które spełniają specjalistyczne wymagania techniczne sektora motoryzacyjnego. Zaliczają się do nich boczne rampy i tunele, możliwość połączenia w jednym budynku lekkiej produkcji i powierzchni magazynowej, a także bezpiecznego przechowywania materiałów potencjalnie szkodliwych. W latach 2009-2015 Goodman wybudował ponad 400 tys. m2 dla branży motoryzacyjnej, realizując kolejne projekty dla takich firm jak Daimler, Grupa Inter-Cars czy Volkswagen.

Wiodąca marka w sektorze nieruchomości

Poza tytułem dewelopera roku magazynu PropertyEU, na początku tego roku Goodman otrzymał tytuł Europejskiej Marki Sektora Nieruchomości w kategorii deweloper. Nagrodę przyznał Europejski Instytut Marki Sektora Nieruchomości, w ramach którego potencjał każdej marki i jej pozycjonowanie ocenia panel złożony z ponad 48 tys. ekspertów z tego sektora w Europie. Firma Goodman została wyróżniona za zorientowanie na klienta, zyskując uznanie za swoją solidność, terminową realizację projektów, a także wysoki odsetek klientów, którzy kontynuują współpracę z Goodman w ramach kolejnych inwestycji. W Europie Kontynentalnej odsetek ten wynosi ponad 85%.

Ewelina Stępnik

+ 48510892624

estepnik@nbs.com.pl

Aktywa, którymi zarządza Grupa, to ok. 23 mld euro i 412 nieruchomości. Goodman jest największą Grupą z sektora nieruchomości komercyjnych notowaną na Australijskiej Giełdzie Papierów Wartościowych i jedną z największych na świecie zarządzających specjalistycznymi funduszami. Znajomość rynku i doświadczenie lokalnych pracowników zapewniają atrakcyjne możliwości inwestycyjne oraz rozwój nieruchomości na poziomie spełniającym indywidualne potrzeby klientów.

Goodman to ponad 1 100 pracowników w 32 biurach w 16 krajach. Tak zbudowany zespół pozwala firmie świadczyć globalne usługi dla klientów, których firmy rozwijają się i prowadzą ekspansję międzynarodową. W Europie Goodman jest obecny w Niemczech, Holandii, Belgii, Luksemburgu, Francji, Hiszpanii, Włoszech, Polsce, Czechach, Szwecji, Wielkiej Brytanii, na Węgrzech i Słowacji.