Goodman rozbudowuje Kraków Airport Logistics Centre

13 kwietnia 2016

Goodman, globalny ekspert w dziedzinie nieruchomości logistycznych, rozpoczął budowę magazynu spekulacyjnego o powierzchni 12 000 m2 w ramach Goodman Kraków Airport Logistics Centre (KALC), największej inwestycji logistycznej w Małopolsce. Obiekt zostanie oddany do użytku na koniec II kwartału 2016 r.

Kraków Airport Logistics Centre jest jednym z największych centrów logistycznych Goodmana w Polsce o docelowej powierzchni 150 000 m2. Budowa pierwszego magazynu rozpoczęła się w 2010 r. i od tamtego czasu powstało pięć obiektów o łącznej powierzchni ponad 80 000 m2.

– Kraków jest wschodzącym zagłębiem logistycznym, łączącym dynamicznie rozwijające się rynki zachodniej i wschodniej Europy. Perspektywy rozwoju tego regionu, nasze dotychczasowe sukcesy związane z komercjalizacją oraz fakt, że klienci coraz częściej poszukują gotowej powierzchni magazynowej, skłoniły nas do uruchomienia budowy kolejnego magazynu spekulacyjnego w centrum logistycznym Goodman w Krakowie – mówi Błażej Ciesielczak, Dyrektor Regionalny Goodman na Europę Środkowo-Wschodnią.

Szacuje się, że po wynajęciu wszystkich dostępnych powierzchni, zatrudnienie u najemców centrum znajdzie łącznie około 1000 osób. Będzie to tym samym największe centrum logistyczne w województwie małopolskim. Najemcami w Kraków Airport Logistics Centre są obecnie: Bonito.pl, DB Schenker, DS Smith, Farutex, KMC Services, Logfarma, Royal Canin, RUCH, Valeo Autosystemy oraz Tajmax.

Kraków Airport Logistics Centre położone jest w Modlniczce pod Krakowem, w odległości zaledwie czterech kilometrów od międzynarodowego lotniska Kraków – Balice. Dogodny dojazd zapewnia również sąsiedztwo autostrady A4, łączącej Kraków i Wrocław.

Właścicielem centrum jest Goodman European Partnership (GEP), a zarządcą Grupa Goodman.

Communications Manager,
Continental Europe

+ 48 500202354

Aktywa, którymi zarządza Grupa, to ok. 22,4 mld euro i 432 nieruchomości. Goodman jest największą Grupą z sektora nieruchomości komercyjnych notowaną na Australijskiej Giełdzie Papierów Wartościowych i jedną z największych na świecie zarządzających specjalistycznymi funduszami. Znajomość rynku i doświadczenie lokalnych pracowników zapewniają atrakcyjne możliwości inwestycyjne oraz rozwój nieruchomości na poziomie spełniającym indywidualne potrzeby klientów.

Goodman to ponad 1 100 pracowników w 32 biurach w 16 krajach. Tak zbudowany zespół pozwala firmie świadczyć globalne usługi dla klientów, których firmy rozwijają się i prowadzą ekspansję międzynarodową. W Europie Goodman jest obecny w Niemczech, Holandii, Belgii, Luksemburgu, Francji, Hiszpanii, Włoszech, Polsce, Czechach, Szwecji, Wielkiej Brytanii, na Węgrzech i Słowacji.