Goodman wynajął w całości pierwszy etap Poznań Airport Logistics Centre i rozpoczyna budowę drugiego etapu

6 kwietnia 2016

Goodman, globalny ekspert w dziedzinie nieruchomości logistycznych, podpisał dwie umowy najmu na łączną powierzchnię 12 000 m2 w Poznań Airport Logistics Centre. Nowymi klientami centrum są Victaulic, światowy lider w produkcji systemów mechanicznego łączenia rur oraz eksporter produktów spożywczych. Podpisanie nowych umów oznacza, że pierwszy magazyn w poznańskim centrum Goodmana o powierzchni 16 500 m2 został w 100% wynajęty. Dodatkowo Goodman rozpoczął budowę nowego magazynu o powierzchni 17,000m2. Zakończenie budowy jest planowane w drugim kwartale 2016 roku.

– Dzięki nowym umowom z sukcesem kończymy pierwszy etap Goodman Poznań Airport Logistics Centre, który jest już w całości wynajęty. Widzimy duży potencjał rynku poznańskiego, dzięki doskonałemu położeniu geograficznemu i bardzo dobrej infrastrukturze. Dlatego zdecydowaliśmy o rozpoczęciu budowy drugiej fazy naszej inwestycji - obiektu spekulacyjnego o powierzchni 17,000 m2 mówi Maciej Madejak, Head of Business Development Goodman w Polsce.

Nowi klienci

Victaulic wynajął w Goodman Poznań Airport Logistics Centre 4 200 m2 powierzchni magazynowej oraz 500 m2 powierzchni biurowej. Przeznaczeniem obiektu będzie magazynowanie i dystrybucja złączy, elementów przyłączeniowych i zaworów wytwarzanych w odlewni Victaulic w Drezdenku.

Produkty wytwarzane w Polsce dostarczane są głównie do odbiorców europejskich, ale także dystrybuowane są na cały świat, jako uzupełnienie produkcji pozostałych odlewni Victaulic. Aby zapewnić sprawną logistykę dla naszej produkcji, potrzebowaliśmy nowoczesnego obiektu w znakomitej lokalizacji. Takie rozwiązanie zapewnił nam Goodman Poznań Airport Logistics Centre mówi Pascal Fiers, Operations Manager w Victaulic.

Drugi z nowych klientów poznańskiego centrum logistycznego Goodman, firma specjalizująca się w dystrybucji produktów żywnościowych na rynki zagraniczne, wynajęła 6 800 m2 powierzchni magazynowej oraz 500 m2 powierzchni biurowej.

W transakcji z Victaulic klienta reprezentowała firma doradcza JLL. - Magazyny w Poznaniu cieszą się dziś dużym zainteresowaniem nie tylko krajowych najemców, ale i firm z Europy Zachodniej. Za sukcesem takich inwestycji jak Goodman Poznań Airport Logistics Centre przemawiają dogodna infrastruktura drogowa, strategiczne położenie geograficzne oraz dynamiczne środowisko gospodarcze czyniące z Wielkopolski jeden z najatrakcyjniejszych rynków w Polsce – mówi Tomasz Mika, Dyrektor Działu Powierzchni Magazynowo-Przemysłowych JLL w Polsce.

Kluczowy rynek logistyczny w Polsce

Goodman Poznań Airport Logistics Centre o docelowej powierzchni 52 000 m2 położone jest w bliskim sąsiedztwie Portu Lotniczego Ławica z bezpośrednim połączeniem z autostradą A2 poprzez drogę ekspresową S11, łączącą Poznań z Niemcami, Polską Centralną oraz Warszawą. W ramach centrum, Goodman oferuje nowoczesną powierzchnię logistyczną z przeznaczeniem pod magazynowanie lub lekką produkcję, z możliwością natychmiastowej budowy. Aby zapewnić klientom najwyższe standardy i wsparcie, centrum logistyczne jest zarządzane przez zespół property managerów Goodman.

+ 48 500202354

Aktywa, którymi zarządza Grupa, to ok. 22,4 mld euro i 432 nieruchomości. Goodman jest największą Grupą z sektora nieruchomości komercyjnych notowaną na Australijskiej Giełdzie Papierów Wartościowych i jedną z największych na świecie zarządzających specjalistycznymi funduszami. Znajomość rynku i doświadczenie lokalnych pracowników zapewniają atrakcyjne możliwości inwestycyjne oraz rozwój nieruchomości na poziomie spełniającym indywidualne potrzeby klientów.

Goodman to ponad 1 000 pracowników w 32 biurach w 16 krajach. Tak zbudowany zespół pozwala firmie świadczyć globalne usługi dla klientów, których firmy rozwijają się i prowadzą ekspansję międzynarodową. W Europie Goodman jest obecny w Niemczech, Holandii, Belgii, Luksemburgu, Francji, Hiszpanii, Włoszech, Polsce, Czechach, Szwecji, Wielkiej Brytanii, na Węgrzech i Słowacji.