Goodman umacnia swoją pozycję w Europie Środkowo-Wschodniej z 944 000 m2 powierzchni w zarządzaniu

3 marca 2016

Grupa Goodman, globalny ekspert w dziedzinie nieruchomości logistycznych, z sukcesem zakończyła I połowę roku finansowego 2016, podpisując umowy najmu niemal 1 mln m2 powierzchni logistycznej w Europie kontynentalnej. Ponad 720 000 m2 powierzchni jest aktualnie w trakcie budowy, z czego budowa 544 000 m2 rozpoczęła się w I półroczu roku finansowego 2016 (tj. przed 31 grudnia 2015 r.).

W samej Europie Środkowo-Wschodniej firma zarządzała 944 000 m2, czyli powierzchnią o 35% większą niż przed rokiem. Największy wpływ na rozwój Goodman w regionie miała Polska, gdzie portfolio Grupy osiągnęło 702 000 m2. Na pozostałe 242 000 m2 składają się nieruchomości na Węgrzech, w Czechach i na Słowacji. W I półroczu roku finansowego 2016, w Europie Środkowo-Wschodniej Goodman zawarł umowy najmu 77 000 m2 powierzchni magazynowej.

- Rozwój Grupy Goodman przez ostatnie półrocze w Europie Środkowo-Wschodniej wpisywał się w trend rosnącego popytu na najwyższej jakości obiekty logistyczne w najlepszych lokalizacjach. Nasze wyniki potwierdzają, że jesteśmy jednym z liderów rynku oraz posiadamy solidne podstawy, aby dalej umacniać naszą pozycję w regionie - powiedział Błażej Ciesielczak, Dyrektor Regionalny Goodman na Europę Środkowo-Wschodnią. - Z kolei duża aktywność w zakresie wynajmu już istniejących nieruchomości potwierdza wysoką jakość naszego portfolio, przewagę elastycznego podejścia do zarządzania nieruchomościami oraz siłę naszych relacji z klientami.

Goodman rośnie w regionie Europy Środkowo-Wschodniej

W ciągu ostatniego półrocza, Goodman zakończył budowę 94 000 m2 powierzchni magazynowej, z czego 79 000 m2 w Polsce. Pozostałe 15 000 m2 zostało przekazane w Goodman Senec Logistics Centre na Słowacji.

W Polsce Goodman oddał do użytku dwa pierwsze obiekty w nowym parku Goodman Wrocław IV Logistics Centre o łącznej powierzchni 40 000 m2. W Pomorskim Centrum Logistycznym położonym w bezpośrednim sąsiedztwie terminala kontenerowego DCT Gdańsk, Goodman oddał łącznie 46 800 m2 powierzchni logistycznej.

W kolejnych miesiącach Goodman będzie dalej zwiększał swoje aktywa w zarządzaniu w Polsce o około 50 000 m2, na co składa się rozbudowa o 17 700 m2 centrum logistycznego dla ILS z Grupy Inter Cars.

Na Węgrzech, Goodman nadal będzie się koncentrował na rozbudowie portfolio w ramach banku ziemi niedaleko Budapesztu. W centrach logistycznych w Gyál i Üllő, Goodman może wybudować kolejne 130 000 m2 powierzchni logistycznej.

Goodman Senec Logistics Centre ma z kolei priorytetowe znaczenie dla Grupy na Słowacji – w centrum tym klienci mogą objąć jeszcze 77 000 m2. W 2015 r. Goodman systematycznie rozwijał tę inwestycję, a dalsza rozbudowa jest w planach.

Elastyczne podej
ście do potrzeb klientów

W I półroczu roku finansowego 2016, Goodman podpisał umowy na wynajem 62 000 m2 istniejącej powierzchni w Europie Środkowo-Wschodniej. W tym zakresie Goodman był szczególnie aktywny w Goodman Kraków Airport Logistics Centre, gdzie wynajął 26 000 m2 oraz w Goodman Toruń Logistics Centre, gdzie wynajął 24 600 m2 powierzchni logistycznej.

Goodman utrzymał 100-proc. wskaźnik wynajmu w Czechach i na Węgrzech, podpisując umowę przedłużenia najmu 7 700 m2 z Bosal w Goodman Kecskemét Logistics Centre.

Dla całego portfolio nieruchomości w regionie Europy kontynentalnej współczynnik wynajętej powierzchni utrzymuje się na poziomie 98%, zaś wskaźnik utrzymania klientów przekracza 80%.

Światowe trendy i wyniki

Goodman nadal doświadcza wysokiego popytu na budowę nowoczesnej, wysokiej jakości powierzchni logistycznej w kluczowych lokalizacjach. W I półroczu roku finansowego 2016, aktywa w zarządzaniu Grupy zwiększyły się do 22,4 mld euro, co oznacza wzrost o 10% w porównaniu do końca 2015 roku. Grupa prowadziła 72 nowe projekty w 11 krajach na całym świecie. W kluczowym dla Grupy portfolio, wskaźnik wynajętej powierzchni utrzymywał się na poziomie 96%.

+ 48 22 826 74 18

+ 48 500 202 354

Aktywa, którymi zarządza Grupa, to ok. 22,4 mld euro i 432 nieruchomości. Goodman jest największą Grupą z sektora nieruchomości komercyjnych notowaną na Australijskiej Giełdzie Papierów Wartościowych i jedną z największych na świecie zarządzających specjalistycznymi funduszami. Znajomość rynku i doświadczenie lokalnych pracowników zapewniają atrakcyjne możliwości inwestycyjne oraz rozwój nieruchomości na poziomie spełniającym indywidualne potrzeby klientów.

Goodman to ponad 1 100 pracowników w 32 biurach w 16 krajach. Tak zbudowany zespół pozwala firmie świadczyć globalne usługi dla klientów, których firmy rozwijają się i prowadzą ekspansję międzynarodową. W Europie Goodman jest obecny w Niemczech, Holandii, Belgii, Luksemburgu, Francji, Hiszpanii, Włoszech, Polsce, Czechach, Szwecji, Wielkiej Brytanii, na Węgrzech i Słowacji.