Goodman rozszerza współpracę z Gestamp i kończy budowę pierwszych magazynów w Goodman Wrocław IV Logistics Centre

18 lutego 2016

Goodman, globalny ekspert w dziedzinie nieruchomości logistycznych, wynajął kolejne 3 300 m2 firmie Gestamp, międzynarodowej grupie zajmującej się projektowaniem, opracowywaniem i produkcją części metalowych dla przemysłu motoryzacyjnego. Łącznie Gestamp będzie wynajmował 22 700 m2 w Goodman Wrocław IV Logistics Centre. W ramach centrum logistycznego dostępne pod wynajem jest również 16 700 m2 gotowej powierzchni, która została wybudowana spekulacyjnie.

Z nowego zakładu produkcyjnego Gestamp będzie obsługiwać swoich kluczowych klientów z sektora przemysłu motoryzacyjnego w Europie Zachodniej. Zatrudnienie znajdzie tu ok. 300 osób. Centrum logistyczne Goodman zapewnia firmie Gestamp możliwość przyszłej rozbudowy obiektu do 44 000 m2.

– Podczas budowy naszego nowego zakładu produkcyjnego we Wrocławiu Goodman wspierał nas swoim doświadczeniem w dostosowaniu obiektu do naszych potrzeb operacyjnych. Goodman zaoferował nam także możliwość wynajęcia dodatkowej powierzchni w odpowiedzi na nasze rosnące potrzeby. Dzięki temu dysponujemy teraz nowoczesnym obiektem, który pozwoli nam rozszerzyć działalność i pogłębić dotychczasową współpracę z producentami samochodów z Europy Zachodniej – mówi Jose Rogel Sanchez, General Manager Gestamp Polska.

Goodman zakończył budowę pierwszego budynku w ramach Goodman Wrocław IV Logistics Centre w październiku ubiegłego roku. Gestamp podpisał umowę najmu niemal na połowę powierzchni z 40 000 m2, a pozostała część obiektu została wybudowana spekulacyjnie. Jeszcze przed ukończeniem budowy, Gestamp wynajął dodatkowe 3 300 m2, natomiast pozostałe 16 700 m2 powierzchni jest dostępne pod wynajem i może zostać dopasowane do indywidualnych potrzeb nowych klientów.

– Wrocław jest jednym z najatrakcyjniejszych regionów na polskiej mapie magazynowej. Mając pełne przekonanie o jego potencjale, rozwinęliśmy nasz bank ziemi w regionie do 230 000 m2. Biorąc pod uwagę niski wskaźnik pustostanów i duży popyt ze strony klientów, zdecydowaliśmy się również na budowę spekulacyjną w Goodman Wrocław IV Logistics Centre, co przyniosło już pozytywne wyniki w postaci pierwszych umów najmu - mówi Błażej Ciesielczak, Dyrektor Regionalny Goodman na Europę Środkowo-Wschodnią.

Unikalna lokalizacja w regionie

Goodman Wrocław IV Logistics Centre o docelowej powierzchni 64 000 m2 położone jest 0,5 km od drogi A8 (węzeł Wrocław Zachód Autostradowej Obwodnicy Wrocławia) zapewniającej dobre połączenie z Wrocławiem, Górnym Śląskiem, Polską Centralną i Niemcami.

Lokalizacja w obrębie granic miasta zapewnia łatwy dostęp do wykwalifikowanych pracowników. Ponadto centrum logistyczne jest położone w ramach Wałbrzyskiej Specjalnej Strefy Ekonomicznej, co pozwoli najemcom na skorzystanie z grantów i zapewni dostęp do atrakcyjnych szkoleń dla pracowników.

Zapraszamy do obejrzenia wywiadu z Maciejem Madejakiem, Goodman Head of Business Development Poland, nt. osiągnięć Goodman w Polsce w roku finansowym 2015.

+ 48 22 826 74 18

+ 48 500 202 354

Aktywa, którymi zarządza Grupa, to ok. 22,4 mld euro i 432 nieruchomości. Goodman jest największą Grupą z sektora nieruchomości komercyjnych notowaną na Australijskiej Giełdzie Papierów Wartościowych i jedną z największych na świecie zarządzających specjalistycznymi funduszami. Znajomość rynku i doświadczenie lokalnych pracowników zapewniają atrakcyjne możliwości inwestycyjne oraz rozwój nieruchomości na poziomie spełniającym indywidualne potrzeby klientów.

Goodman to ponad 1 100 pracowników w 32 biurach w 16 krajach. Tak zbudowany zespół pozwala firmie świadczyć globalne usługi dla klientów, których firmy rozwijają się i prowadzą ekspansję międzynarodową. W Europie Goodman jest obecny w Niemczech, Holandii, Belgii, Luksemburgu, Francji, Hiszpanii, Włoszech, Polsce, Czechach, Szwecji, Wielkiej Brytanii, na Węgrzech i Słowacji.