Goodman umacnia się w sektorze e-commerce: ponad 1,5 mln m2 powierzchni logistycznej dla branży w Europie

25 stycznia 2016

Dzięki podpisaniu umowy na budowę centrum logistycznego o powierzchni 130 000 m2 dla Zalando w Niemczech, Grupa Goodman jest na drodze do dostarczenia ponad 1,5 mln m2 dla klientów z sektora e-commerce w Europie. Od czasu wybudowania pierwszego centrum logistycznego e-commerce dla Amazon w Lipsku, w Niemczech, wiodący ekspert w dziedzinie nieruchomości przemysłowych ugruntował swoją pozycję najbardziej aktywnego i doświadczonego właściciela, dewelopera i zarządzającego powierzchnią logistyczną dla branży handlu internetowego w Europie.

Sektor e-commerce dynamicznie rośnie w Europie, a Unia Europejska (UE) stała się największym na świecie rynkiem e-commerce. Od 2008 roku sektor wzrósł o około 12-18% w UE. W 2014 roku 2,5 mln europejczyków było zatrudnionych bezpośrednio w sektorze e-commerce generując 424 mld euro przychodów. Szacuje się, że branża podwoi swój obrót w ciągu następnych pięciu lat, po części dzięki rosnącej roli strategii omni-channel realizowanej przez tradycyjne sklepy (integracja sprzedaży internetowej ze stacjonarną). Wzrost sektora będzie wymagał kilkunastu mln m2 nowej powierzchni logistycznej.

Solidne podstawy do wzrostu

Elastyczne podejście do potrzeb klientów oraz bogate doświadczenie zdobyte przy realizacji projektów dla branży e-commerce pozwalają Goodmanowi sprostać rosnącym potrzebom sektora i  realizować nawet najbardziej kompleksowe projekty w krótkim czasie. Jest to możliwe dzięki przewidywaniu potrzeb klientów w oparciu o szeroką wiedzę techniczną oraz kapitał pozwalający finansować nowe inwestycje z własnych środków. Wszystko to znacząco wpływa na skrócenie procesu inwestycyjnego od jego rozpoczęcia po przekazanie obiektu klientowi.

- Nieruchomości logistyczne stały się kluczowym czynnikiem rozwoju branży e-commerce, mającym olbrzymi wpływ na poziom obsługi klienta, realizowane marże oraz konkurencyjnośćmówi Philippe van der Beken, Goodman Managing Director na Europę kontynentalną. – Klienci z sektora e-commerce wymagają różnego rodzaju budynków i rozwiązań, aby zapewnić właściwą obsługę ich zróżnicowanej działalności. Nasz sukces opiera się na zrozumieniu ich potrzeb i bogatym doświadczeniu w dostarczaniu obiektów na czas, dzięki czemu nasi klienci mogą z powodzeniem realizować swoją strategię.

Od blisko dekady Goodman jest na czele deweloperów wspierających firmy e-commerce w ich ekspansji. Gdy Goodman przekazał Amazonowi jego pierwsze centrum logistyczne w Europie kontynentalnej w 2006 roku, dzisiejszy gigant e-commerce był jeszcze nowym i stosunkowo nieznanym graczem w Europie. Goodman wspierał także rozwój europejskich firm e-commerce takich jak Zalando (branża odzieżowa) oraz Home24 (wyposażenie domu), zdobywając kolejne zlecenia od wszystkich trzech wiodących graczy zajmujących się sprzedażą internetową.

Wiodący deweloper dla sektora e-commerce w Europie

W 2015 r. Goodman oddał do użytku 140 000 m2 powierzchni logistycznej dla takich firm
e-commerce jak Cdiscount we Francji, Home24 i eBay w Niemczech oraz Alza.sk na Słowacji.

Od 2006 roku Goodman dostarczył rozwiązania dla szerokiego grona klientów e-commerce w Czechach, Francji, Niemczech, Polsce, Wielkiej Brytanii i na Słowacji. Dzięki głębokiej wiedzy technicznej w zakresie realizacji nieruchomości logistycznych dla branży e-commerce, Goodman mógł odpowiedzieć nawet na najbardziej złożone wymagania klientów i zapewnić, że dostarczone rozwiązania odpowiadają ich potrzebom operacyjnym. Wiedza, jaką dysponują specjaliści Goodman, jest aktywem, z którego mogą czerpać klienci podczas procesu projektowania często bardzo skomplikowanych obiektów.

+ 48 22 826 74 18

+ 48 500 202 354

Aktywa, którymi zarządza Grupa, to ok. 20,2 mld euro i 418 nieruchomości. Goodman jest największą Grupą z sektora nieruchomości komercyjnych notowaną na Australijskiej Giełdzie Papierów Wartościowych i jedną z największych na świecie zarządzających specjalistycznymi funduszami. Znajomość rynku i doświadczenie lokalnych pracowników zapewniają atrakcyjne możliwości inwestycyjne oraz rozwój nieruchomości na poziomie spełniającym indywidualne potrzeby klientów.

Goodman to ponad 1 100 pracowników w 32 biurach w 16 krajach. Tak zbudowany zespół pozwala firmie świadczyć globalne usługi dla klientów, których firmy rozwijają się i prowadzą ekspansję międzynarodową. W Europie Goodman jest obecny w Niemczech, Holandii, Belgii, Luksemburgu, Francji, Hiszpanii, Włoszech, Polsce, Czechach, Szwecji, Wielkiej Brytanii, na Węgrzech i Słowacji.