Goodman wybuduje centrum logistyczne o powierzchni       130 000 m² dla Zalando w Lahr w południowych Niemczech

17 września 2015

Play

Zalando

Dr. Christoph Stark, Vice President Logistics, Zalando SE

"Współpracujemy z Goodman ze względu na ich wybitny profesjonalizm i doświadczenie."

Zalando, wiodąca platforma modowa online w Europie, powierzyła Goodmanowi budowę centrum logistycznego o powierzchni 130 000 m2 w Lahr w południowych Niemczech. Grupa specjalizująca się w realizacji nieruchomości logistycznych będzie pełnić rolę inwestora oraz zarządcy nowego obiektu e-commerce – jednego z największych tego typu obiektów w Europie.

Nowa lokalizacja pozwoli Zalando na jeszcze szybszą obsługę klientów w południowych Niemczech, Szwajcarii i Francji, a także pozwoli odpowiedzieć na rosnący popyt ze strony klientów. Rozpoczęcie testów działalności nowego obiektu planowane jest na początek jesieni 2016 r. Po uruchomieniu pełnej działalności operacyjnej, centrum logistyczne Zalando stworzy ok. 1 000 miejsc pracy dla regionu Górnego Renu.

- Klienci są zawsze w centrum naszej uwagi i stale inwestujemy w różne rozwiązania, aby zwiększać ich satysfakcję. Logistyka Zalando odgrywa kluczową rolę wśród kompetencji, na których opieramy nasz rozwój - powiedział David Schröder, Senior Vice President Operations w Zalando SE.

Długoterminowe relacje
Podobnie jak w przypadku dwóch pierwszych centrów logistycznych w Niemczech - w Erfurcie i Mönchengladbach, obu budowanych w dwóch etapach, Zalando wybrało Goodmana na partnera do realizacji piątego już projektu w Lahr.

- Nowa inwestycja w Lahr jest potwierdzeniem i kontynuacją owocnej współpracy z Zalando. Budowa centrum logistycznego w Lahr to inwestycja typu brownfield na powierzchni 185 000 m2 byłej bazy wojskowej. Jest to jednocześnie wzmocnienie doświadczenia Goodmana w wykorzystaniu tego typu działek, które reprezentują około połowę wszystkich nowych projektów w Niemczech – powiedział Jordan Corynen, Regionalny Dyrektor Goodman na Niemcy, Austrię i Szwajcarię. – Dodatkowo inwestycja ta umacnia nasze doświadczenie w realizacjach dla sektora e-commerce, dla którego wybudowaliśmy w samych Niemczech już ponad 1 mln m2 powierzchni logistycznej.

Strategiczna lokalizacja
W procesie poszukiwania lokalizacji pod nową inwestycję dla Zalando, Lahr zostało wybrane spośród szeregu innych niemieckich miejscowości. – Nasza decyzja opiera się na niezawodnych relacjach z władzami Badenii-Wirtembergii, miejską spółką zagospodarowania terenu IGZ oraz samym miastem Lahr. Ponadto, duży wpływ na naszą decyzję miały znakomita lokalizacja geograficzna oraz infrastruktura Lahr – dodał Schröder.

Dr. Wolfgang Müller, burmistrz Lahr, dodał: - Cieszymy się, że na kolejny krok dla swojego rozwoju Zalando wybrało właśnie Lahr. Ta decyzja potwierdza, jak atrakcyjne dla inwestorów są tereny wokół lotniska i samo Lahr.

Projekty Goodman dla Zalando w Niemczech:

Rok    Lokalizacja   Powierzchnia w m²
 1    2011    Erfurt    75 000