Tajmax wynajął magazyn w Goodman Kraków Airport Logistics Centre

14 września 2015

Goodman, globalny ekspert w dziedzinie nieruchomości logistycznych, wynajął firmie Tajmax, prowadzącej sieć sklepów Partner AGD RTV, 6 000 m2 powierzchni magazynowej w Kraków Airport Logistics Centre (KALC). Przeprowadzka do nowoczesnego i zarazem większego niż dotychczasowy magazynu pozwoli firmie Tajmax zwiększyć skalę działalności.

Partner AGD RTV, marka prowadzona przez firmę Tajmax, to dynamicznie rozwijająca się sieć sklepów detalicznych, punktów sprzedaży hurtowej i internetowej. Przeznaczeniem nowego obiektu sieci będzie magazynowanie i dystrybucja artykułów RTV i AGD.

Przeniesienie naszej działalności do Goodman Kraków Airport Logistics Centre jest odpowiedzią na rosnącą liczbę zamówień i wzrost sprzedaży w naszych sklepach. Jesteśmy przekonani, że KALC to najlepsza lokalizacja, aby zapewnić sprawną dystrybucję w  Małopolsce mówi Tomasz Gracz, Prezes Tajmax.

Obiekt wynajęty przez Tajmax obejmuje 5 740  m2 istniejącej powierzchni magazynowej oraz 250 m2 powierzchni biurowej znajdującej się w wybudowanym spekulacyjnie budynku, w którym klientem Goodmana jest również KMC Services.

– Dzięki transakcji z Tajmax wybudowany ostatnio spekulacyjnie magazyn jest już wynajęty w 85%. Umowa ta potwierdza również, że klienci coraz częściej poszukują obecnie gotowej powierzchni magazynowej, którą można wynająć od zaraz. Dlatego też planujemy już kolejną inwestycję spekulacyjną o powierzchni 12 000 m2 w Krakowie, której budowa rozpocznie się jeszcze w tym roku – mówi Błażej Ciesielczak, Dyrektor Regionalny Goodman na Europę Środkowo-Wschodnią.

Tajmax reprezentowała przy okazji transakcji firma doradcza AXI IMMO. Dla firmy Tajmax poszukiwaliśmy nowoczesnego obiektu magazynowego w dogodnej lokalizacji, do którego można wprowadzić się w krótkim czasie. Goodman Kraków Airport Logistics Centre spełnia wszystkie te warunki, dzięki czemu jesteśmy przekonani, że zapewni naszemu klientowi doskonałe miejsce do dalszego rozwoju biznesu mówi Anna Głowacz, Associate Director Industrial & Logistics AXI IMMO.

Największa inwestycja logistyczna w Małopolsce

Kraków Airport Logistics Centre jest jednym z największych centrów logistycznych Goodmana w Polsce. Jego docelowa powierzchnia sięga 150 000 m2. Budowa pierwszego magazynu rozpoczęła się w 2010 r. i od tamtego czasu powstało pięć obiektów o łącznej powierzchni ponad 80 000 m2.

Właścicielem Kraków Airport Logistics Center jest Goodman European Logistics Fund (GELF), a zarządcą Grupa Goodman.

Szacuje się, że po wynajęciu wszystkich dostępnych powierzchni, zatrudnienie u najemców centrum znajdzie łącznie około 1000 osób. Będzie to tym samym największe centrum logistyczne w województwie małopolskim. Najemcami w Kraków Airport Logistics Centre są obecnie: Bonito.pl, DB Schenker, DS Smith, Farutex, KMC Services, Logfarma, Royal Canin, RUCH oraz Valeo Autosystemy.

Kraków Airport Logistics Centre położone jest w Modlniczce pod Krakowem, w odległości tylko czterech kilometrów od międzynarodowego lotniska Kraków – Balice. Dogodny dojazd zapewnia również sąsiedztwo autostrady A4, łączącej Kraków i Wrocław.

Zapraszamy do obejrzenia wywiadu z Maciejem Madejakiem, Goodman Head of Business Development Poland, nt. osiągnięć Goodman w Polsce w roku finansowym 2015.

Communications Manager, CE

+48 500 202 354

Grupa oferuje również szeroki portfel funduszy nieruchomości, w tym flagowy europejski fundusz – Goodman European Logistics Fund (GELF), umożliwiając inwestorom dostęp do wyspecjalizowanych usług i aktywów. Celem Goodman jest zwiększanie wartości posiadanych nieruchomości i zarządzanych funduszy, poprzez realizację nowych projektów i wykorzystywanie innowacyjnych rozwiązań biznesowych i inwestycyjnych.

Aktywa, którymi zarządza Grupa, to ok. 20,9 mld euro i 411 nieruchomości. Goodman jest największą Grupą z sektora nieruchomości komercyjnych notowaną na Australijskiej Giełdzie Papierów Wartościowych i jedną z największych na świecie zarządzających specjalistycznymi funduszami. Znajomość rynku i doświadczenie lokalnych pracowników zapewniają atrakcyjne możliwości inwestycyjne oraz rozwój nieruchomości na poziomie spełniającym indywidualne potrzeby klientów.

Goodman to ponad 1 100 pracowników w 32 biurach w 16 krajach. Tak zbudowany zespół pozwala firmie świadczyć globalne usługi dla klientów, których firmy rozwijają się i prowadzą ekspansję międzynarodową. W Europie Goodman jest obecny w Niemczech, Holandii, Belgii, Luksemburgu, Francji, Hiszpanii, Włoszech, Polsce, Czechach, Szwecji, Wielkiej Brytanii, na Węgrzech i Słowacji.