KMC Services konsoliduje działalność w Goodman Kraków Airport Logistics Centre

24 listopada 2014

Goodman podpisał z operatorem logistycznym KMC Services umowę najmu 13 000 m2 powierzchni w Kraków Airport Logistics Centre (KALC). Transakcja pozwoli KMC Services zwiększyć skalę działalności i jednocześnie skonsolidować powierzchnię logistyczną w jednej lokalizacji. Umowa jest największą tego typu transakcją od lat na coraz dynamiczniej rozwijającym się krakowskim rynku powierzchni magazynowych.

KMC Services z siedzibą w Krakowie jest operatorem logistycznym dostarczającym rozwiązania z zakresu zarządzania logistyką i łańcuchem dostaw dla klientów w Polsce i na świecie. Od 2002 r. KMC Services prowadzi swoją działalność, wykorzystując kilka obiektów magazynowych zlokalizowanych w okolicach Krakowa, w tym obiekt o powierzchni 3 500 m2 w Kraków Airport Logistics Centre. Z uwagi na dynamiczny rozwój firmy od czasu podpisania pierwszej umowy najmu, KMC Services poszukiwało większej powierzchni magazynowej w jednej lokalizacji.

Aby usprawnić operacje i zwiększyć skalę naszej działalności potrzebowaliśmy wysokiej klasy magazynu, na tyle dużego abyśmy mogli skonsolidować dotychczas eksploatowane magazyny. Taką powierzchnię zapewniło nam dynamicznie rozwijające się Kraków Airport Logistics Centre. Doceniamy elastyczność firmy Goodman, pozwalającą na realizację naszych celów oraz umożliwiającą zrównoważony i systematyczny rozwój mówi Rafał Łagosz, Dyrektor Logistyki KMC Services.

Nowa umowa zawarta z KMC Services obejmuje 12 787 m2 powierzchni magazynowej oraz 212 m2 powierzchni biurowej. Firma zostanie najemcą w nowym obiekcie o powierzchni 22 000 m2 budowanym spekulacyjnie przez Goodmana. Magazyn ten będzie piątym obiektem w ramach Kraków Airport Logistics Centre, a jego budowa jest podzielona na dwa etapy. Pierwszy etap, który KMC obejmie w całości, będzie gotowy jeszcze w tym roku. KMC obejmie także część drugiego etapu, którego zakończenie budowy planowane jest na przełom I i II kwartału 2015 r.

– Decyzja o zwiększeniu powierzchni najmu i konsolidacji powierzchni przez KMC Services w Kraków Airport Logistics Centre jest potwierdzeniem jego strategicznej lokalizacji i dobrego zarządzania. Podpisanie umowy oznacza, że budowany obecnie spekulacyjnie magazyn będzie wynajęty w 60% – mówi Błażej Ciesielczak, Dyrektor Regionalny Goodman na Europę Środkowo-Wschodnią.

W transakcji pośredniczyła firma doradcza Colliers International. – Umowa z KMC Services to największa transakcja najmu powierzchni magazynowej na rynku krakowskim w ostatnich latach. Należące do firmy Goodman Kraków Airport Logistics Centre jest wysokiej klasy projektem magazynowym o kluczowym znaczeniu dla regionu, czego potwierdzeniem jest jego dynamiczny rozwój w relatywnie krótkim czasie – ocenia Maciej Chmielewski, partner w Colliers International, dyrektor Działu Powierzchni Logistycznych i Przemysłowych.

Więcej o Kraków Airport Logistics Centre:

Kraków Airport Logistics Centre jest jednym z największych centrów logistycznych Goodmana w Polsce. Budowa pierwszego magazynu rozpoczęła się w 2010 r. i od tamtego czasu powstały cztery obiekty o łącznej powierzchni 55 230 m2, czyli 1/3 docelowej powierzchni centrum, a piąty jest obecnie w budowie. Wszystkie magazyny, z których większość została wybudowana spekulacyjnie, zostały wynajęte jeszcze przed zakończeniem budowy.

Właścicielem Kraków Airport Logistics Center jest Goodman European Logistics Fund (GELF), a zarządcą Grupa Goodman.

Centrum logistyczne o docelowej powierzchni użytkowej ponad 150 000 m2 będzie obejmować dziewięć magazynów wraz z dodatkowymi pomieszczeniami biurowymi, socjalnymi i technicznymi.

Zgodnie ze strategią Grupy, przy budowie parku Goodman przywiązuje szczególną wagę do ochrony środowiska. 25% powierzchni krakowskiego centrum będą stanowiły tereny zielone, a dookoła zagospodarowanego obszaru posadzonych zostało ponad 1000 drzew.

Szacuje się, że po wynajęciu wszystkich dostępnych powierzchni zatrudnienie u najemców centrum znajdzie łącznie około 1000 osób. Będzie to tym samym największe centrum logistyczne w województwie małopolskim. Najemcami w Kraków Airport Logistics Centre są obecnie: Bonito.pl, DS Smith, Farutex, Logfarma, Royal Canin, Schenker oraz Valeo Autosystemy.

Kraków Airport Logistics Centre położone jest w Modliniczce pod Krakowem, w odległości tylko czterech kilometrów od międzynarodowego lotniska Kraków – Balice. Dogodny dojazd zapewnia również sąsiedztwo autostrady A4, łączącej Kraków i Wrocław.

Zapraszamy do obejrzenia wywiadu z Błażejem Ciesielczakiem, Dyrektorem Regionalnym Goodman na Europę Środkowo-Wschodnią.

Communications Manager, CE

+ 48 22 826 74 18

+ 48 500 202 354

Grupa oferuje również szeroki portfel funduszy nieruchomości, w tym flagowy europejski fundusz – Goodman European Logistics Fund (GELF), umożliwiając inwestorom dostęp do wyspecjalizowanych usług i aktywów. Celem Goodman jest zwiększanie wartości posiadanych nieruchomości i zarządzanych funduszy, poprzez realizację nowych projektów i wykorzystywanie innowacyjnych rozwiązań biznesowych i inwestycyjnych.

Aktywa, którymi zarządza Grupa, to ok. 19,2 mld euro i 432 nieruchomości. Goodman jest największą Grupą z sektora nieruchomości komercyjnych notowaną na Australijskiej Giełdzie Papierów Wartościowych i jedną z największych na świecie zarządzających specjalistycznymi funduszami. Znajomość rynku i doświadczenie lokalnych pracowników zapewniają atrakcyjne możliwości inwestycyjne oraz rozwój nieruchomości na poziomie spełniającym indywidualne potrzeby klientów.

Goodman to ponad 1 000 pracowników w 32 biurach w 16 krajach. Tak zbudowany zespół pozwala firmie świadczyć globalne usługi dla klientów, których firmy rozwijają się i prowadzą ekspansję międzynarodową. W Europie Goodman jest obecny w Niemczech, Holandii, Belgii, Luksemburgu, Francji, Hiszpanii, Włoszech, Polsce, Czechach, Szwecji, Wielkiej Brytanii, na Węgrzech i Słowacji.

www.goodman.com/pl lub www.krakowlogisticscentre.com