Goodman wybudował pod Koninem centrum logistyczne artykułów FMCG dla market-Detal

17 listopada 2014

Goodman wybudował w Krągoli pod Koninem centrum logistyczne o powierzchni 39 700 m2 dla nowo powstającej sieci handlowej Spółki market-Detal. Nowoczesny i zaawansowany technicznie obiekt, zaprojektowany pod kątem złożonych potrzeb tej sieci, został wybudowany w zaledwie siedem miesięcy. Spółka market-Detal będzie wykorzystywała nowe centrum do dystrybucji towarów do sieci 170 sklepów w całej Polsce.

W styczniu 2015 r. Spółka market-Detal zacznie działać w ramach 170 sklepów pod nowym szyldem. Sieć będzie oferować swoim klientom szeroki asortyment świeżych produktów spożywczych. Spółka planuje intensywny rozwój i zamierza otwierać przynajmniej 30 nowych sklepów rocznie, jak również nie wyklucza w przyszłości akwizycji.

- Z początkiem 2015 r. uruchamiamy działalność nowej sieci handlowej market-Detal, a zapewnienie nowoczesnego centrum logistycznego jest kluczowe dla powodzenia tego projektu. Realizację tego zadania z pełnym przekonaniem powierzyliśmy firmie Goodman, która wykazała się pełnym zrozumieniem oraz dużą elastycznością wobec naszych potrzeb mówi Artur Góralczyk, członek Zarządu market-Detal ds. Inwestycji i Rozwoju. - Sukces inwestycji był możliwy także dzięki zaangażowaniu lokalnych władz, które dały przykład jak modelowo współpracować z inwestorami – dodaje Artur Góralczyk.

market-Detal zamierza w nowym magazynie zatrudnić na różnych stanowiskach 400 osób.

Zaawansowany technicznie projekt

Centrum logistyczne wybudowane przez Goodman dla market-Detal obejmuje 38 100 m2 powierzchni magazynowej oraz 1 600 m2 powierzchni biurowej. Wyzwaniem przy budowie obiektu było przystosowanie budynku do przechowywania żywności na wielką skalę. W tym celu aż 40% powierzchni magazynowej będzie chłodzona w temperaturze od 0 do 8 stopni C. Dodatkowo, w mroźni o powierzchni 1 100 m2 towar będzie przechowywany w stałej temperaturze -24 stopni C. Wysokość na składowanie towaru sięga 10,8 m, a przeznaczonych na to jest 28 000 miejsc paletowych. Centrum logistyczne zostało wyposażone w 84 doki oraz dodatkowo drogę dojazdową zapewniającą właściwy przepływ towarów.

- Kluczowe dla powodzenia inwestycji było dobre przygotowanie projektu zanim jeszcze podpisaliśmy umowę najmu z market-Detal. Znakomita współpraca z lokalnymi władzami przy zabezpieczeniu terenu pod inwestycję pozwoliła na rozpoczęcie budowy zaledwie kilka dni po podpisaniu umowy. Tym samym dzięki zaangażowaniu i sprawnemu procesowi decyzyjnemu lokalnych władz byliśmy w stanie zrealizować zaawansowany projekt w rekordowym czasie i w odpowiedzi na potrzeby klienta mówi Błażej Ciesielczak, Dyrektor Regionalny Goodman na Europę Środkowo-Wschodnią.

Lokalizacja w Centrum Polski

Nowe centrum logistyczne market-Detal powstaje w miejscowości Krągola, 11 km od centrum Konina. Dzięki położeniu bezpośrednio przy autostradzie A2, lokalizacja ta zapewnia doskonałe połączenie z siecią dróg krajowych i kluczowymi rynkami zbytu w Polsce.

Jestem pewien, że tak duża inwestycja w naszej Gminie przyniesie wiele korzyści wszystkim stronom zaangażowanym w jej realizację. Doskonała lokalizacja oraz kapitał ludzki to czynniki umożliwiające ściągnięcie do nas takich firm jak market-Detal i Goodman. Skala inwestycji niewątpliwie przyczyni się także do rozwoju gospodarczego naszej Gminy oraz zapewni setki nowych miejsc pracy mówi Ryszard Nawrocki, Wójt Gminy Stare Miasto, w której leży Krągola.

Przy zakupie gruntu pod budowę centrum logistycznego dla market-Detal pośredniczyła firma doradcza JLL.

Zapraszamy do obejrzenia wywiadu z Błażejem Ciesielczakiem, Dyrektorem Regionalnym Goodman na Europę Środkowo-Wschodnią.

Communications Manager, CE

+ 48 22 826 74 18

+ 48 500 202 354

Grupa oferuje również szeroki portfel funduszy nieruchomości, w tym flagowy europejski fundusz – Goodman European Logistics Fund (GELF), umożliwiając inwestorom dostęp do wyspecjalizowanych usług i aktywów. Celem Goodman jest zwiększanie wartości posiadanych nieruchomości i zarządzanych funduszy, poprzez realizację nowych projektów i wykorzystywanie innowacyjnych rozwiązań biznesowych i inwestycyjnych.

Aktywa, którymi zarządza Grupa, to ok. 19,2 mld euro i 432 nieruchomości. Goodman jest największą Grupą z sektora nieruchomości komercyjnych notowaną na Australijskiej Giełdzie Papierów Wartościowych i jedną z największych na świecie zarządzających specjalistycznymi funduszami. Znajomość rynku i doświadczenie lokalnych pracowników zapewniają atrakcyjne możliwości inwestycyjne oraz rozwój nieruchomości na poziomie spełniającym indywidualne potrzeby klientów.

Goodman to ponad 1 000 pracowników w 32 biurach w 16 krajach. Tak zbudowany zespół pozwala firmie  świadczyć globalne usługi dla klientów, których firmy rozwijają się i prowadzą ekspansję międzynarodową. W Europie Goodman jest obecny w Niemczech, Holandii, Belgii, Luksemburgu, Francji, Hiszpanii, Włoszech, Polsce, Czechach, Szwecji, Wielkiej Brytanii, na Węgrzech i Słowacji.

www.goodman.com/pl oraz www.market-detal.pl