Goodman przekazał firmie Amazon ponad 1 mln m2 powierzchni logistycznej w Europie

29 października 2014

Najnowsze centrum logistyczne Amazona we Wrocławiu już otwarte

Goodman zakończył realizację 13. projektu dla firmy Amazon. Dzięki temu łączna powierzchnia magazynowa wybudowana dla tego giganta handlu internetowego w ciągu ostatnich ośmiu lat przekroczyła w Europie 1 milion m2. Najnowszy i najbardziej zaawansowany obiekt dla Amazona powstał w Bielanach Wrocławskich pod Wrocławiem. Jest to jeden z największych wolnostojących obiektów logistycznych w Europie Środkowo-Wschodniej.

Długotrwałe relacje

Współpraca Goodman z firmą Amazon rozpoczęła się w 2006 r. przy okazji budowy centrum dystrybucyjnego o powierzchni 78 000 m2 w niemieckim Lipsku. Od tamtej pory obie firmy działały razem na rzecz rozwoju Amazona w Europe. W ramach współpracy powstało kolejnych 12 nowoczesnych centrów logistycznych w Niemczech, Francji, Polsce i Wielkiej Brytanii.

Ze względu na swoją elastyczność w dostosowaniu do wymagających projektów, szybkość i wysoką jakość budowy oraz bank ziemi położony w strategicznych lokalizacjach Goodman stał się czołowym deweloperem dla Amazona w Europie.

Goodman pokazał, że jest kreatywnym i innowacyjnym partnerem za każdym razem wykonując swoją pracę jeszcze szybciej i na wyższym poziomie. Jesteśmy bardzo zadowoleni z wyboru Goodmana, ponieważ na rynku działa naprawdę niewiele firm, które byłyby w stanie  sprostać temu zadaniu – mówi Tim Collins, wiceprezes ds. operacyjnych centrów logistycznych Amazona w Europie.

Doskonałe wykonanie

Aby stale podnosić standard swoich usług, Amazon dąży do poprawy układu przestrzennego, technologii i procesów operacyjnych w swoich centrach logistycznych. Obecnie firma pracuje już nad siódmą generacją centrów, współpracując z Goodmanem na rzecz wykorzystania w swoich projektach najnowszych trendów i innowacji w branży budowlanej oraz w obszarze budownictwa zrównoważonego.

Nowoczesny obiekt pod Wrocławiem o powierzchni 123 000 m2 reprezentuje ostatnią generację centrów dystrybucyjnych Amazona, w których zastosowano układ przestrzenny wykorzystywany obecnie w magazynach firmy na całym świecie. Nowy standard pozwala Amazonowi na usprawnienie procesu budowy swoich obiektów.

Nasze relacje z firmą Amazon to przykład silnego, długoterminowego partnerstwa. Wspólnie stworzyliśmy całkiem nową generację nieruchomości logistycznych spełniających najwyższe oczekiwania sektora e-commerce, który wymaga bardziej złożonych i inteligentnych rozwiązań oraz wysokiej jakości nieruchomości – mówi Philippe Van der Beken, Dyrektor Zarządzający Goodman na Europę kontynentalną.

Zrównoważona działalność

Goodman w swoich projektach uwzględnia proekologiczne rozwiązania pozwalające Amazowi wywiązać się ze swoich zobowiązań wynikających z programu Earth Kaizens. „Kaizens” to japoński termin oznaczający „zmianę na lepsze”. Nowoczesne budynki Goodman dla firmy Amazon w Rheinberg, Graben, Pforzheim i Koblenz otrzymały srebrne certyfikaty przyznane przez Niemieckie Stowarzyszenie Budownictwa Zrównoważonego (DGNB). Ponadto centra w Bielanach Wrocławskich w Polsce oraz Lauwin Planque we Francji ubiegają się o certyfikaty BREEAM.

Nieruchomości logistyczne najwyższej klasy

Od 2006 r. Goodman przekazał lub wybudował dla Amazon trzynaście centrów logistycznych w kluczowych lokalizacjach w ramach banku ziemi Goodman w Europie.

ROK

LOKALIZACJA

M2

Lipsk, Niemcy

Saran, Francja

Montélimar, Francja (przekazanie)*

Swansea, Wielka Brytania

Bad Hersfeld, Niemcy

Rheinberg, Niemcy

Graben, Niemcy

Saran, Francja (rozbudowa)

Koblenz, Niemcy

Pforzheim, Niemcy

Lauwin Planque, Francja

Brieselang, Niemcy (przekazanie)*

Wrocław, Polska

ŁĄCZNIE

1.101.200

* Najem powierzchni gotowych przez Amazona od firmy Goodman.

*** Zapraszamy do obejrzenia wideo pokazującego budowę centrum dystrybucyjnego Goodman dla Amazon we Wrocławiu oraz prezentacji tej inwestycji przez Timothy’ego Collinsa, Dyrektora Operacyjnego Amazon na Europę.

Communications Manager, CE
Christopher.Flores@ext.goodman.com

Grupa oferuje również szeroki portfel funduszy nieruchomości, w tym flagowy europejski fundusz – Goodman European Logistics Fund (GELF), umożliwiając inwestorom dostęp do wyspecjalizowanych usług i aktywów. Celem Goodman jest zwiększanie wartości posiadanych nieruchomości i zarządzanych funduszy, poprzez realizację nowych projektów i wykorzystywanie innowacyjnych rozwiązań biznesowych i inwestycyjnych.

Aktywa, którymi zarządza Grupa, to ok. 18,4 mld euro i 430 nieruchomości. Goodman jest największą Grupą z sektora nieruchomości komercyjnych notowaną na Australijskiej Giełdzie Papierów Wartościowych i jedną z największych na świecie zarządzających specjalistycznymi funduszami. Znajomość rynku i doświadczenie lokalnych pracowników zapewniają atrakcyjne możliwości inwestycyjne oraz rozwój nieruchomości na poziomie spełniającym indywidualne potrzeby klientów

Goodman to ponad 1 000 pracowników w 33 biurach w 16 krajach. Tak zbudowany zespół pozwala firmie  świadczyć globalne usługi dla klientów, których firmy rozwijają się i prowadzą ekspansję międzynarodową. W Europie Goodman jest obecny w Niemczech, Holandii, Belgii, Luksemburgu, Francji, Hiszpanii, Włoszech, Polsce, Czechach, Szwecji, Wielkiej Brytanii, na Węgrzech i Słowacji.

Aby uzyskać więcej informacji, zapraszamy na: www.goodman.com/pl