Goodman wybuduje dla METRO GROUP nowe centrum logistyczne w niemieckim Marl

10 października 2016

Grupa Goodman, globalny ekspert w dziedzinie budowy i zarządzania nieruchomościami logistycznymi, wybuduje nowe centrum logistyczne o powierzchni 235 000 m2 dla METRO GROUP, z którą zawarł 10-letnią umowę najmu. Obiekty będzie oddany do użytku w marcu 2018 r., a Goodman zainwestuje w budowę ok. 200 milionów euro.

METRO GROUP z siedzibą Düsseldorfie jest jedną z największych firm prowadzących sprzedaż hurtową i detaliczną na świecie. Firma zatrudnia ponad 220 tys. pracowników w 29 krajach, a jej obroty wyniosły 59 mld euro w roku finansowym 2014/2015. Budowa nowego centrum logistycznego w Marl jest częścią dogłębnej modernizacji i konsolidacji sieci logistycznej, którą firma ogłosiła w swojej strategii dla rynku niemieckiego we wrześniu 2015 r. W nowym centrum firma zamierza stworzyć nawet tysiąc nowych miejsc pracy.

Nowy obiekt w Marl w Północnej Nadrenii-Westfalii będzie składał się z dwóch samodzielnych budynków i zapewni zaopatrzenie dla sieci sklepów samoobsługowych Real i hurtowni METRO Cash & Carry przede wszystkim w zachodniej części Niemiec, ale także dla całego kraju. Usługi logistyczne będą realizowane przez wchodzącą w skład Grupy spółkę METRO LOGISTICS, co pozwoli Grupie efektywnie zarządzać dystrybucją gamy ponad 20 000 artykułów spożywczych i gospodarstwa domowego.

“Goodman zapewnił nam doskonałe rozwiązania magazynowe, dzięki czemu METRO GROUP może dokończyć budowę nowej sieci logistycznej i przygotować się na dalszy rozwój,” powiedział Jeroen Janssen Lok, Group Director Strategy Logistics, odpowiedzialny za strategię logistyczną METRO GROUP w Niemczech. „Nowoczesne huby logistyczne oraz większe skoncentrowanie przepływu towarów, a także adaptacje istniejących obiektów, istotnie wpłyną na poprawę dostępności,  jakości i świeżości produktów. Nowy obiekt w Marl odpowiada na nasze strategiczne oczekiwania w zakresie nowoczesnej i konkurencyjnej przestrzeni logistycznej ”.

„W tym wieloaspektowym procesie, który prowadzimy we współpracy z władzami miasta Marl, przygotowujemy przestrzeń inwestycyjną pod nowe centrum logistyczne,” dodał Christian Mielke z METRO Properties, który prowadził proces poszukiwania odpowiedniej lokalizacji, budowy i wyboru inwestorów z ramienia METRO GROUP.

Centrum logistyczne o wysokim standardzie w atrakcyjnej lokalizacji

Nowe centrum logistyczne o powierzchni 235 000 m2 będzie się składać z dwóch  budynków o powierzchni odpowiednio 83 000 m2 i 152 000 m2. Ogółem, METRO GROUP będzie miało do dyspozycji 225 000 m2 powierzchni magazynowej i 10 000 m2 biurowej i socjalnej. Obiekty spełniają wysokie wymogi stawiane budynkom klasy A, posiadają także elastyczne moduły magazynowe, które pozwolą na zoptymalizowanie działalności METRO GROUP. W całym budynku zainstalowane zostanie energooszczędne oświetlenie LED, co sprawi że po zakończeniu budowy centrum uzyska złoty certyfikat Niemieckiego Stowarzyszenia Budownictwa Zrównoważonego (DGNB).

Złożoność tego projektu – jeśli chodzi o jego wielkość, przekształcenia działki jak i wymagania techniczne budynków – pokazuje jak innowacyjne rozwiązania można zastosować, kiedy blisko współpracuje się z klientem i lokalnymi interesariuszami, w naszym przypadku w szczególności z władzami miasta Marl,” powiedział Christof Prange, Head of Business Development w Goodman Germany. „Cieszymy się na dalszą owocną współpracę z METRO GROUP, która postrzega użytkowanie tej nieruchomości w długiej perspektywie. Chcielibyśmy również podziękować firmie EVONIK za wsparcie na wczesnych etapach projektu, co przyniosło korzyści dla wszystkich zaangażowanych stron.”

Według najnowszych badań “Logistics and Real Estate 2016”, aglomeracja Ren-Ruhra jest jednym z najbardziej atrakcyjnych rynków logistycznych w Niemczech. Wraz z inwestycją dla METRO GROUP i zarządzaniem powierzchnią 500 000 m2, Goodman znacząco wzmocni swoją pozycję w tym istotnym regionie.

Znaczenie regionu Nadrenii Północnej-Westfalii

Nadrenia Północna-Westfalia, która wypracowuje ponad 1/5 niemieckiego PKB, jest pod względem gospodarczym jednym z najważniejszych regionów nie tylko w Niemczech, ale również w całej Europie. Z nowej lokalizacji METRO GROUP będzie miała dostęp do 2 200 km dróg ekspresowych zapewniających połączenie z głównymi niemieckimi miastami i z europejskim systemem tras szybkiego ruchu. Zważywszy na największe zagęszczenie sieci kolejowej w Niemczech i bliskość rzeki Ren, położenie centrum pozwoli spełnić oczekiwania logistyczne METRO GROUP.

„Fakt, że METRO GROUP wybrała Marl na lokalizację swojej inwestycji, podkreśla atrakcyjność naszego regionu dla firm szukających wysokiej jakości powierzchni logistycznych. Ta inwestycja pomoże także ożywić wzrost gospodarczy i zatrudnienie. Jest też przede wszystkim doskonałym przykładem owocnej współpracy między biznesem a władzami lokalnymi,” zauważył Werner Arndt, Burmistrz Marl.

“Ten projekt to jasny sygnał dla aglomeracji Ren-Ruhra, który pokazuje również, że aktywna współpraca między władzami w regionie pozwala osiągnąć wspólny cel,” powiedział Cay Süberkrüb, Przewodniczący Dystryktu Reckinghausen.

W transakcję zaangażowani byli brokerzy z JLL i BNP Paribas.

Ewelina Stępnik

/ + 48 510892 624

estepnik@nbs.com.pl

Aktywa, którymi zarządza Grupa, to ok. 23 mld euro i 412 nieruchomości. Goodman jest największą Grupą z sektora nieruchomości komercyjnych notowaną na Australijskiej Giełdzie Papierów Wartościowych i jedną z największych na świecie zarządzających specjalistycznymi funduszami. Znajomość rynku i doświadczenie lokalnych pracowników zapewniają atrakcyjne możliwości inwestycyjne oraz rozwój nieruchomości na poziomie spełniającym indywidualne potrzeby klientów.

Goodman to ponad 1 100 pracowników w 33 biurach w 16 krajach. Tak zbudowany zespół pozwala firmie świadczyć globalne usługi dla klientów, których firmy rozwijają się i prowadzą ekspansję międzynarodową. W Europie Goodman jest obecny w Niemczech, Holandii, Belgii, Luksemburgu, Francji, Hiszpanii, Włoszech, Polsce, Czechach, Szwecji, Wielkiej Brytanii, na Węgrzech i Słowacji.

Aby uzyskać więcej informacji na temat naszej działalności w Polsce, zapraszamy na www.goodman.com/pl

GMG_W_SOCIAL_MEDIA_LOGOS_WEB_COLOURS_RGB-01