Umowa z NTA zamyka pierwszy etap realizacji Pomorskiego Centrum Logistycznego w Gdańsku

15 września 2014

Goodman wynajął firmie spedycyjnej NTA 3 102 m2 powierzchni magazynowej w Pomorskim Centrum Logistycznym położonym w bezpośrednim sąsiedztwie terminala kontenerowego DCT Gdańsk. Podpisanie umowy z NTA oznacza, że pierwszy etap centrum został w 100% wynajęty.

Firma NTA świadczy kompleksowe usługi w zakresie obsługi ładunków we wszystkich polskich portach oraz krajowej i międzynarodowej spedycji morskiej i lądowej z wykorzystaniem transportu samochodowego, kolejowego i żeglugi śródlądowej.

– Szukaliśmy najwyższej klasy powierzchni logistycznej w okolicach portu i z dostępem do linii kolejowej. Centrum Goodmana, oferujące wysoką jakość w najlepszej lokalizacji oraz możliwość dostosowania magazynu do naszych niestandardowych potrzeb, było dla nas pierwszym wyborem – mówi Leszek Garzombke, Dyrektor ds. Logistyki w NTA.

Obiekt wynajęty przez NTA obejmuje 2 984  m2 powierzchni magazynowej oraz 118 m2 powierzchni biurowej. W odpowiedzi na potrzeby klienta Goodman przystosuje doki przeładunkowe do obsługi towarów o wadze do 12 ton. Powierzchnia wynajęta przez NTA znajduje się w budynku o całkowitej powierzchni 14 000 m2, w którym klientami Goodmana są także firmy Kuehne + Nagel, Terramar oraz NRF Poland. Budowa drugiego magazynu w ramach centrum rozpocznie się w II połowie 2014 r., dzięki czemu jego obecna powierzchnia podwoi się do 28 000 m2.

– Umowa z NTA jest kolejnym etapem w realizacji naszej strategii rozwoju w Gdańsku oraz otwiera drogę do budowy drugiej fazy inwestycji. Dogłębna znajomość rynku, staranny dobór lokalizacji oraz podejście nakierowane na potrzeby klienta pozwalają nam utrzymać wiodącą pozycję na szybko rozwijającym się polskim rynku – mówi Błażej Ciesielczak, Dyrektor Regionalny Goodman na Europę Środkowo-Wschodnią.

W transakcji pośredniczyła firma doradcza Colliers International. – Specyfika działalności firmy spedycyjnej NTA wymagała, aby jej nowy magazyn oferował możliwość wykorzystania, poza tradycyjnym transportem drogowym, również transportu morskiego i kolejowego. Pod względem wymienionych oczekiwań, Pomorskie Centrum Logistyczne Goodman jest najlepszym wyborem w regionie Trójmiasta – mówi Maciej Cieliczko, Associate Director w Colliers International.

Pomorskie Centrum Logistyczne nagrodzone w konkursie Prime Property Prize Trójmiasto 2014

Pomorskie Centrum Logistyczne firmy Goodman otrzymało nagrodę Prime Property Prize Trójmiasto 2014 w kategorii Obiekt Logistyczno-Magazynowy przyznawaną przez Grupę PTWP. W konkursie wyróżniane są projekty, które miały największy wpływ na rynek nieruchomości komercyjnych w województwie pomorskim.

Pomorskie Centrum Logistyczne - unikalna lokalizacja na magazynowej mapie Polski

Pomorskie Centrum Logistyczne w Gdańsku to kluczowy projekt budowlany firmy Goodman w Polsce. Wielofunkcyjne centrum logistyczne, które powstaje na działce o powierzchni 110 ha, oferuje możliwość budowy magazynów logistycznych i hal produkcyjnych wraz ze zintegrowanymi powierzchniami biurowymi o łącznej powierzchni ok. 500 000 m2. Magazyny o minimalnej powierzchni już od 3 500 m2 będą budowane na zamówienie konkretnych klientów i dopasowywane do ich indywidualnych potrzeb. Zarówno całe centrum logistyczne jak i wszystkie obiekty będą zarządzane przez zespół wewnętrznych specjalistów Grupy Goodman. Szacuje się, że wartość całej inwestycji może przekroczyć 300 milionów euro.

Pomorskie Centrum Logistyczne posiada znakomity dostęp do krajowych i międzynarodowych połączeń drogowych, kolejowych, lotniczych oraz morskich. Jednym z największych atutów parku jest położenie w pobliżu portu kontenerowego DCT Gdańsk. Taka lokalizacja pozwala klientom łączyć działalność logistyczną i produkcyjną z usługami oferowanymi przez największy głębokowodny port kontenerowy na Bałtyku, zgodnie z koncepcją „port centric logistics”.

Bezpośrednie sąsiedztwo z DCT to również korzyści finansowe dla klientów w postaci redukcji kosztów przeładunku, składowania i transportu. Na kolejne korzyści może przełożyć się możliwość ustanowienia tu wolnego obszaru celnego i specjalnej strefy ekonomicznej.

Pomorskie Centrum Logistyczne Goodman będzie miało również znakomite połączenia drogowe. Trasa Sucharskiego, a dalej Południowa Obwodnica Gdańska połączyły centrum logistyczne z autostradą A1 prowadzącą przez tak ważne ośrodki logistyczne w Polsce, jak Łódź i Górny Śląsk, aż do Czech. Jednocześnie droga ekspresowa S6 połączy Gdańsk ze Szczecinem oraz dalej z Niemcami, a droga S7 Gdańsk z Warszawą. Z kolei planowany tunel drogowy pod Martwą Wisłą połączy centrum logistyczne z lewobrzeżną częścią portu i dalej, przez Trasę Słowackiego, ponownie z Obwodnicą Trójmiasta.

W odległości zaledwie 23 kilometrów od Pomorskiego Centrum Logistycznego znajduje się także Port Lotniczy im. Lecha Wałęsy w Gdańsku, trzecie co do wielkości lotnisko w Polsce obsługujące zarówno krajowe jak i międzynarodowe połączenia.

Zapraszamy do obejrzenia wywiadu z Błażejem Ciesielczakiem, Dyrektorem Regionalnym Goodman na Europę Środkowo-Wschodnią.

Bartosz Sroka Christopher Flores

Grupa oferuje również szeroki portfel funduszy nieruchomości, w tym flagowy europejski fundusz – Goodman European Logistics Fund (GELF), umożliwiając inwestorom dostęp do wyspecjalizowanych usług i aktywów. Celem Goodman jest zwiększanie wartości posiadanych nieruchomości i zarządzanych funduszy, poprzez realizację nowych projektów i wykorzystywanie innowacyjnych rozwiązań biznesowych i inwestycyjnych.

Aktywa, którymi zarządza Grupa, to ok. 18,4 mld euro i ponad 400 nieruchomości. Goodman jest największą Grupą z sektora nieruchomości komercyjnych notowaną na Australijskiej Giełdzie Papierów Wartościowych i jedną z największych na świecie zarządzających specjalistycznymi funduszami. Znajomość rynku i doświadczenie lokalnych pracowników zapewniają atrakcyjne możliwości inwestycyjne oraz rozwój nieruchomości na poziomie spełniającym indywidualne potrzeby klientów.

Goodman to ponad 1 000 pracowników w 33 biurach w 16 krajach. Tak zbudowany zespół pozwala firmie  świadczyć globalne usługi dla klientów, których firmy rozwijają się i prowadzą ekspansję międzynarodową. W Europie Goodman jest obecny w Niemczech, Holandii, Belgii, Luksemburgu, Francji, Hiszpanii, Włoszech, Polsce, Czechach, Wielkiej Brytanii, na Węgrzech i na Słowacji.

www.goodman.com/pl lub www.pomeranianlogisticscentre.com