Goodman rozpoczął nową budowę w Kraków Airport Logistics Centrew odpowiedzi na duży popyt na powierzchnię logistyczną

26 czerwca 2014

Odpowiadając na stałe zapotrzebowanie rynku na najwyższej klasy powierzchnię logistyczną, Goodman rozpoczął budowę piątego magazynu w ramach Kraków Airport Logistics Centre. Obiekt o powierzchni 11 000 m² budowany jest spekulacyjnie. Prace budowlane rozpoczęły się w czerwcu 2014 r., a ich zakończenie planowane jest na listopad 2014 r.

- Decyzję o rozpoczęciu budowy nowego magazynu w Krakowie podjęliśmy w odpowiedzi na potrzeby potencjalnych klientów oraz wysoki popyt na lokalnym rynku na małe obiekty magazynowe, które byłyby dostępne od zaraz. Mamy możliwość realizacji tego typu projektu dzięki silnemu zapleczu kapitałowemu Grupy Goodman i zarządzanych funduszy nieruchomości – mówi Błażej Ciesielczak, Dyrektor Regionalny Goodman na Europę Środkowo-Wschodnią.

Nowy magazyn to już czwarty obiekt w ramach Kraków Airport Logistics Centre, którego budowa rozpoczyna się spekulacyjnie. W poprzednich przypadkach magazyny były wynajęte w całości jeszcze przed oddaniem do użytku. Magazyn może zostać podzielony na mniejsze jednostki zgodnie z zapotrzebowaniem klientów oraz będzie wyposażony w powierzchnie biurowe i socjalne.

- Podaż powierzchni magazynowej na rynku krakowskim jest bardzo ograniczona ze względu na brak terenów pod tego typu inwestycje. Na tym tle, lokalizacja centrum logistycznego Goodman - blisko miasta i bezpośrednio przy głównych drogach - jest wyjątkowa. Elastyczny projekt centrum idealnie wpasowuje się w aktualne potrzeby rynku, w szczególności w zapotrzebowanie na małe obiekty – mówi Tomasz Kasperowicz, Dyrektor Działu Powierzchni Logistycznych i Przemysłowych w Colliers International.

Więcej o Kraków Airport Logistics Centre:

Kraków Airport Logistics Center jest projektem realizowanym w formie spółki joint-venture, z równym podziałem udziałów pomiędzy Grupę Goodman i Goodman European Logistics Fund (GELF).

Centrum logistyczne o docelowej powierzchni użytkowej ponad 150 000 m² będzie obejmować dziewięć magazynów wraz z dodatkowymi pomieszczeniami biurowymi, socjalnymi i technicznymi. Dotychczas wybudowane zostały cztery obiekty o łącznej powierzchni 55 230 m², czyli 1/3 docelowej powierzchni centrum. Zgodnie ze strategią Grupy, przy budowie parku Goodman przywiązuje szczególną wagę do ochrony środowiska. 25% powierzchni krakowskiego centrum będą stanowiły tereny zielone, a dookoła zagospodarowanego obszaru posadzonych zostało ponad 1000 drzew.

Szacuje się, że po wynajęciu wszystkich dostępnych powierzchni zatrudnienie u najemców centrum znajdzie łącznie około 1000 osób. Będzie to tym samym największe centrum logistyczne w województwie małopolskim. Najemcami w Kraków Airport Logistics Centre są obecnie: Farutex, KMC Services, Valeo Autosystemy, DS Smith, Royal Canin, Logfarma, Schenker oraz Bonito.pl.

Kraków Airport Logistics Centre położone jest w Modliniczce pod Krakowem, w odległości czterech kilometrów od międzynarodowego lotniska Kraków – Balice. Dogodny dojazd zapewnia również sąsiedztwo autostrady A4, łączącej Kraków i Wrocław.

Aby dowiedzieć się więcej o rynku magazynowym w Polsce, zapraszamy do obejrzenia wywiadu z Błażejem Ciesielczakiem, Dyrektorem Regionalnym Goodman na Europę Środkowo-Wschodnią.

www.goodman.com/pl lub www.krakowlogisticscentre.com