Goodman wita nowego klienta e-commerce Bonito.pl w Kraków Airport Logistics Centre

16 kwietnia 2014

Goodman wynajął Bonito.pl, jednej z największych księgarni internetowych w Polsce, magazyn o powierzchni 4 060 m² w ramach Kraków Airport Logistics Centre. Z nowego centrum dystrybucyjnego Bonito.pl może teraz wysłać książki do klienta nawet po 15 minutach od złożenia zamówienia. Nowy obiekt pozwoli także Bonito.pl na skokowe zwiększenie skali działalności.

Polska jest jednym z najszybciej rozwijających się rynków e-commerce w Europie. Według raportu Dotcom River tempo jego wzrostu wynosi około 25% rok do roku. Ten sam raport podaje, że 70% gospodarstw domowych w Polsce ma dostęp do Internetu, a ponad 30% mieszkańców robi zakupy w Internecie.

- Bonito.pl, w związku z szybko rosnącą skalą działalności, poszukiwało większej powierzchni magazynowej. Firma oczekiwała obiektu o wysokiej jakości, z nowoczesną infrastrukturą telekomunikacyjną niezbędną dla prowadzenia działalności e-commerce. To wszystko mogliśmy zapewnić Bonito.pl w ramach centrum logistycznego w Krakowie. Nasz zespól wspierał również internetową księgarnię w sprawnym przeniesieniu działalności do nowego magazynu i we wdrożeniu wydajnych rozwiązań, w oparciu o nowoczesną infrastrukturę wynajmowanego obiektu – mówi Błażej Ciesielczak, Dyrektor Regionalny Goodman na Europę Środkowo-Wschodnią.

Obiekt wynajęty przez Bonito.pl obejmuje 3 501 m² powierzchni magazynowej oraz 559 m² powierzchni biurowej. W magazynie może się pomieścić 1 000 000 egzemplarzy książek. Każdego miesiąca firma wysyła swoim klientom 300 000 książek, a w szczytowych okresach liczba ta sięga nawet od 500 000 do 800 000 sztuk.

– Przeniesienie się do Kraków Airport Logistics Centre Goodmana pozwoliło nam znacząco zwiększyć skalę działalności. Podwoiliśmy m.in. ofertę książek wysyłanych w kwadrans po zamówieniu oraz liczbę przesyłek, które możemy pakować każdego dnia. Nowy magazyn to także idealne rozwiązanie, jeśli chodzi o komfortowe warunki pracy dla zespołu ok. 120 osób i pewność, że mamy dalsze możliwości rozwoju, biorąc pod uwagę, że z roku na rok podwajamy sprzedaż – mówi Andrzej Huczek, Współwłaściciel Bonito.pl.

Więcej o Kraków Airport Logistics Centre:

Kraków Airport Logistics Centre o docelowej powierzchni użytkowej ponad 150 000 m² będzie obejmować dziewięć magazynów wraz z dodatkowymi pomieszczeniami biurowymi, socjalnymi i technicznymi. Dotychczas wybudowane zostały cztery obiekty o łącznej powierzchni 55 230 m2, czyli 1/3 docelowej powierzchni centrum.

Szacuje się, że po wynajęciu wszystkich dostępnych powierzchni zatrudnienie u najemców centrum znajdzie łącznie około 1000 osób. Będzie to tym samym największe centrum logistyczne w województwie małopolskim. Najemcami w Kraków Airport Logistics Centre są obecnie: Farutex, KMC Services, Valeo Autosystemy, DS Smith, Royal Canin, Logfarma oraz Schenker.

Zgodnie ze strategią Grupy, przy budowie parku Goodman przywiązuje szczególną wagę do ochrony środowiska. 25% powierzchni krakowskiego centrum będą stanowiły tereny zielone, a dookoła zagospodarowanego obszaru posadzonych zostało 1000 drzew.
Kraków Airport Logistics Centre położone jest w Modliniczce pod Krakowem, w odległości czterech kilometrów od międzynarodowego lotniska Kraków – Balice. Dogodny dojazd zapewnia również sąsiedztwo autostrady A4, łączącej Kraków i Wrocław

Zapraszamy do obejrzenia wywiadu z Błażejem Ciesielczakiem, Dyrektorem Regionalnym Goodman na Europę Środkowo-Wschodnią.

www.goodman.com/pl lub www.krakowlogisticscentre.com