NRF Poland wynajął od Goodman powierzchnię w Pomorskim Centrum Logistycznym w Gdańsku

6 marca 2014

Goodman wynajął NRF Poland (NRF), europejskiemu producentowi chłodnic i podzespołów do klimatyzacji, 3 050 m² powierzchni magazynowej w Pomorskim Centrum Logistycznym położonym w bezpośrednim sąsiedztwie terminala kontenerowego DCT Gdańsk. Nowa umowa pozwoliła NRF zamienić dotychczasowy magazyn na nowoczesny obiekt.

– NRF potrzebował nowego magazynu odpowiadającego rosnącym potrzebom biznesowym tej firmy. Klient szukał nowoczesnego obiektu o wysokim standardzie, który pozwoliłby w szybkim czasie zamienić ich dotychczasowy magazyn na nowy. Ważnym czynnikiem była także lokalizacja – w pobliżu portu, ze względu na działalność dystrybucyjną NRF Poland. Byliśmy w stanie sprostać tym potrzebom dzięki elastycznym rozwiązaniom, które zapewnia Pomorskie Centrum Logistyczne – mówi Błażej Ciesielczak, Dyrektor Regionalny Goodman na Europę Środkowo-Wschodnią.

Firma NRF jest czołowym producentem i dystrybutorem chłodnic wody, powietrza i oleju, rdzeni do chłodnic, box coolerów i podzespołów klimatyzacji na rynek motoryzacyjny oraz dla wielu zastosowań przemysłowych. Zakłady produkcyjne i centra dystrybucji NRF są strategicznie rozmieszczone na terenie całej Europy.

- Widzimy duży potencjał rozwoju naszej działalności w Europie Środkowo-Wschodniej. Aby sprostać zainteresowaniu naszymi produktami i zapewnić jak najwyższy poziom obsługi klientom postanowiliśmy znacząco powiększyć i usprawnić nasze zaplecze logistyczne. Ze względu na sposób organizacji łańcucha dostaw w skali globalnej, lokalizacja Pomorskiego Centrum Logistycznego w pobliżu portu idealnie odpowiada naszym potrzebom. Daje bowiem możliwość szybkiej i profesjonalnej realizacji potrzeb naszych klientów – powiedziała Sylwia Rutkowska, Dyrektor Zarządzający w NRF Poland.

W transakcji pośredniczyła firma doradcza AXI IMMO. – NRF zależało na strategicznej lokalizacji, która pozwoli z jednego centralnego magazynu zorganizować szybką i efektywną dystrybucję w regionie Europy Środkowo-Wschodniej. Ze względu na wykorzystanie transportu morskiego i drogowego w organizacji dostaw, NRF Poland poszukiwało nowego magazynu przede wszystkim w Gdańsku. Pomorskie Centrum Logistyczne doskonale spełnia potrzeby klienta, właśnie ze względu na lokalizację tuż przy porcie głębokowodnym – skomentowała Danuta Dzierżak, Senior Consultant AXI IMMO.

Pomorskie Centrum Logistyczne nagrodzone w konkursie Prime Property Prize Trójmiasto 2014

Pomorskie Centrum Logistyczne firmy Goodman otrzymało nagrodę Prime Property Prize Trójmiasto 2014 w kategorii Obiekt Logistyczno-Magazynowy przyznawaną przez Grupę PTWP. W konkursie wyróżniane są projekty, które miały największy wpływ na rynek nieruchomości komercyjnych w województwie pomorskim.

Nagroda jest przyznawana za nową jakość i innowacyjność, którą inwestycja wnosi na regionalny rynek, a jej koncepcja jest odpowiedzią na potrzeby lokalnego biznesu i społeczności.

Ocenie podlegają także wizja i odwaga biznesowa trafiające w potrzeby rynku, co gwarantuje sukces komercyjny przedsięwzięcia oraz zgodność projektu z zasadami zrównoważonego rozwoju.

Pomorskie Centrum Logistyczne - unikalna lokalizacja na magazynowej mapie Polski

Pomorskie Centrum Logistyczne w Gdańsku to kluczowy projekt budowlany firmy Goodman w Polsce. Wielofunkcyjne centrum logistyczne, które powstaje na działce o powierzchni 110 ha oferuje możliwość budowy magazynów logistycznych i hal produkcyjnych wraz ze zintegrowanymi powierzchniami biurowymi o łącznej powierzchni ok. 500 000 m². Magazyny o minimalnej powierzchni już 3 500 m2 będą budowane na zamówienie konkretnych klientów i dopasowywane do ich indywidualnych potrzeb. Zarówno całe centrum logistyczne jak i wszystkie obiekty będą zarządzane przez zespół wewnętrznych specjalistów Grupy Goodman. Szacuje się, że wartość całej inwestycji może przekroczyć 300 milionów euro.

Pomorskie Centrum Logistyczne posiada znakomity dostęp do krajowych i międzynarodowych połączeń drogowych, kolejowych, lotniczych oraz morskich. Jednym z największych atutów parku jest położenie w pobliżu portu kontenerowego DCT Gdańsk. Taka lokalizacja pozwala klientom łączyć działalność logistyczną i produkcyjną z usługami oferowanymi przez największy głębokowodny port kontenerowy na Bałtyku, zgodnie z koncepcją „port centric logistics”.

Bezpośrednie sąsiedztwo z DCT to również korzyści finansowe dla klientów w postaci redukcji kosztów przeładunku, składowania i transportu. Na kolejne korzyści może przełożyć się możliwość ustanowienia tu wolnego obszaru celnego i specjalnej strefy ekonomicznej.

Pomorskie Centrum Logistyczne Goodman będzie miało również znakomite połączenia drogowe. Trasa Sucharskiego, a dalej Południowa Obwodnica Gdańska połączyły centrum logistyczne z autostradą A1 prowadzącą przez tak ważne ośrodki logistyczne w Polsce, jak Łódź i Górny Śląsk, aż do Czech. Jednocześnie droga ekspresowa S6 połączy Gdańsk ze Szczecinem oraz dalej z Niemcami, a droga S7 Gdańsk z Warszawą. Z kolei planowany tunel drogowy pod Martwą Wisłą połączy centrum logistyczne z lewobrzeżną częścią portu i dalej, przez Trasę Słowackiego, ponownie z Obwodnicą Trójmiasta.

W odległości zaledwie 23 kilometrów od Pomorskiego Centrum Logistycznego znajduje się także Port Lotniczy im. Lecha Wałęsy w Gdańsku, trzecie co do wielkości lotnisko w Polsce obsługujące zarówno krajowe jak i międzynarodowe połączenia.

www.goodman.com/pl lub www.pomeranianlogisticscentre.com