Goodman wmurował kamień węgielny pod pierwsze w Polsce centrum logistyczne dla firmy Amazon

6 lutego 2014

Goodman w obecności przedstawicieli firmy Amazon oraz władz lokalnych wmurował kamień węgielny we Wrocławiu symbolicznie inaugurując budowę pierwszego centrum logistycznego firmy Amazon w Polsce.

- Z ogromną radością rozpoczynamy inwestycje w Polsce. Ten dzień wyznacza początek długotrwałych relacji pomiędzy nami a społecznością Kobierzyc, Wrocławia i Dolnego Śląska. Jesteśmy wdzięczni za wszelkie wsparcie, jakie otrzymaliśmy z ich strony, dzięki któremu ta inwestycja, warta miliony euro, stała się rzeczywistością - skomentował Timothy Collins, Dyrektor Operacyjny Amazon na Europę.

Lokalizacja Polski w centrum Europy, bliskie połączenia kraju z kluczowymi rynkami oraz dostęp do znakomitej bazy zatrudnienia, były głównymi powodami, dla których firma Amazon zdecydowała się postawić na rozwój w Polsce. W każdym z centrów logistycznych planowanych w Polsce powstanie około 2 000 stałych miejsc pracy oraz 3 000 miejsc dla pracowników tymczasowych w okresie przedświątecznym.

- Cieszymy się, że tak duża inwestycja została ulokowana na Dolnym Śląsku, co niewątpliwie przyczyni się do dalszego intensywnego rozwoju naszego regionu. Pojawienie się nowego pracodawcy z pewnością pozytywnie wpłynie na nasz lokalny rynek pracy - powiedział Aleksander Skorupa, Wojewoda Dolnośląski.

- Jestem pewien, że inwestycyjny projekt Amazona usytuowany w pobliżu Wrocławia będzie obopólnie korzystny, tak dla inwestora, jak i dla naszego miasta. Wrocław posiada nie tylko szybko rozwijającą się infrastrukturę, ale jest przede wszystkim ważnym ośrodkiem akademickim. Dlatego wykwalifikowani absolwenci będą mogli w dłuższej perspektywie w znacznym stopniu przyczynić się do rozwoju firmy Amazon – powiedział Rafał Dutkiewicz, prezydent Wrocławia.

- Wierzymy, że nasze najważniejsze atuty: lokalizacja, infrastruktura oraz ludzki kapitał zapewnią polskiemu projektowi Amazona powodzenie. Inwestycja będzie również korzystna dla naszej gminy, stymulując naszą lokalną gospodarkę i z pewnością zwiększając zatrudnienie – powiedział Ryszard Pacholik, Wójt Gminy Kobierzyce.

Pierwsze w Polsce centrum dystrybucyjne firmy Amazon będzie miało powierzchnię ok. 95 000 m² (ok. 13 boisk piłkarskich). Budowa obiektu realizowanego w pobliżu Wrocławia, na Bielanach Wrocławskich w gminie Kobierzyce rozpoczęła się w październiku 2013 r. Obiekt ma być w pełni gotowy do użytkowania w II połowie 2014 r.

Pierwsze centra logistyczne firmy Amazon pod Wrocławiem będą łącznie zajmowały powierzchnię ok. 95,000 m² (ok. 13 boisk piłkarskich):

- Chociaż prace budowlane rozpoczęto dopiero w październiku 2013 roku, nasze nowe centrum logistyczne dla firmy Amazon nabiera rozmachu. Dzisiejsza uroczystość wmurowania kamienia węgielnego we Wrocławiu pokazuje, że nasze obecne stosunki z Amazon opierają się na mocnych fundamentach – powiedział Błażej Ciesielczak, Goodman Regional Director Central & Eastern Europe.

Więcej o Amazon i Amazon.de

Amazon.de powstał w październiku 1998 roku. Amazon.com chce być firmą maksymalnie skoncentrowaną na kliencie, która daje mu możliwość znalezienia i odkrycia wszystkiego, co zapragnie kupić przez Internet, zapewniając mu najniższą możliwą cenę. Amazon.de i pozostali sprzedawcy oferują miliony unikalnych przedmiotów – nowych i używanych – w takich kategoriach, jak: Książki, Filmy, Muzyka i gry, Pliki cyfrowe, Elektronika i komputery, Dom i ogród, Zabawki, Dzieci i niemowlęta, Żywność, Odzież, Buty i biżuteria, Zdrowie i uroda, Sport i plener, Narzędzia, Auto i przemysł.

Usługi sieciowe Amazon zapewniają programistom dostęp do „chmury” Amazona opartej na własnym zapleczu technologicznym firmy, której programiści mogą używać do realizacji każdego rodzaju przedsięwzięcia biznesowego w wirtualnej przestrzeni. Kindle Paperwhite jest najbardziej zaawansowanym technologicznie czytnikiem, w którym liczba pikseli jest większa o 62%, kontrast wzrósł o 25%, wmontowano opatentowane oświetlenie, dzięki czemu można czytać w każdych warunkach, bateria funkcjonuje o wiele dłużej, a jedocześnie ma lekki i stylowy desing. Najnowsza generacja Kindle, oferuje najlżejsze i najmniejsze czytniki, z nowymi, ulepszonymi czcionkami i szybszą zmianą stron. Kindle Fire HD oferuje niestandardowy wyświetlacz o wysokiej rozdzielczości, doskonały dźwięk Dolby z dwoma głośnikami stereo, wysokiej klasy Wi-Fi, umożliwiające jednoczesną transmisję danych na dwóch pasmach, z podwójną anteną oraz MIMO dla szybszego przepływu i pobierania danych, z pamięcią wystarczającą dla danych HD, z najnowszą generacją procesora i silnikiem graficznym – jest on dostępny w dwóch rozmiarach ekranów – 7’’ oraz 8,9’’. Kindle Fire HD z dużym ekranem jest także oferowany w opcji z dostępem do bezprzewodowej sieci 4G, wyposażony we wstępny pakiet danych 4G LTE, za jedyne 49,99 dol. Zupełnie nowy Kindle Fire oferuje procesor szybszy o 20%, większą o 40% wydajność, dwa razy więcej pamięci i dłuższą żywotność baterii.

Amazon oraz partnerzy firmy: www.amazon.com, www.amazon.co.uk, www.amazon.de, www.amazon.co.jp, www.amazon.fr, www.amazon.ca, www.amazon.cn, www.amazon.it, www.amazon.es, www.amazon.com.br, www.amazon.in and www.amazon.com.mx.
Amazon UE S.à.rl, Amazon Services Europe S.à.rl i Amazon Media UE S.à.r.l są w pełni zależne od globalnego sklepu internetowego Amazon.com SA (NASDAQ: AMZN), z siedzibą w Seattle w stanie Waszyngton.

Stosowane tu określenie „Amazon.com", „my", „nasz" oraz podobne terminy obejmują Amazon.com SA oraz spółki zależne, chyba że z kontekstu wynika inaczej.

Więcej informacji na stronie: www.amazon-operations.pl

Więcej o Grupie Goodman

Goodman jest zintegrowaną grupą, działającą jako właściciel, deweloper i zarządzający powierzchniami przemysłowymi i biznesowym w Europie Kontynentalnej, Wielkiej Brytanii, Australii oraz regionie Azji Pacyficznej. Grupa inwestuje w parki technologiczne, przestrzenie biznesowe, biurowe, nieruchomości przemysłowe, magazyny i centra dystrybucyjne.

Grupa oferuje również szeroki portfel funduszy nieruchomości, w tym swój flagowy fundusz w Europie o nazwie Goodman European Logistics Fund (GELF), umożliwiając inwestorom dostęp do wyspecjalizowanych usług i aktywów. Celem Goodman jest zwiększanie wartości posiadanych nieruchomości i zarządzanych funduszy, poprzez realizację nowych projektów i wykorzystywanie innowacyjnych rozwiązań biznesowych i inwestycyjnych.

Aktywa, którymi zarządza Grupa, to ok. 16.7 mld euro i ponad 400 nieruchomości. Goodman jest największą Grupą z sektora nieruchomości komercyjnych notowaną na Australijskiej Giełdzie Papierów Wartościowych i jedną z największych na świecie zarządzających specjalistycznymi funduszami. Znajomość rynku i doświadczenie lokalnych pracowników zapewniają atrakcyjne możliwości inwestycyjne oraz rozwój nieruchomości na poziomie spełniającym indywidualne potrzeby klientów.

Goodman to ponad 1,000 pracowników w 36 biurach w 18 krajach. Tak zbudowany zespół pozwala firmie świadczyć globalne usługi dla klientów, których firmy rozwijają się i prowadzą ekspansję międzynarodową. W Europie Goodman posiada biura w Niemczech, Holandii, Belgii, Luksemburgu, Francji, Hiszpanii, Włoszech, Polsce, Czechach, Wielkiej Brytanii, na Węgrzech i na Słowacji.

Więcej informacji na stronie: www.goodman.com/pl