Amazon wynajmie od Goodman największy obiekt logistyczny w Polsce

15 listopada 2013

Goodman, globalny ekspert w dziedzinie nieruchomości logistycznych i biznesowych, wybuduje dla firmy Amazon, światowego lidera handlu internetowego, centrum dystrybucyjne we Wrocławiu. Będzie to największy wolnostojący obiekt logistyczny w Polsce, który w odpowiedzi na potrzeby klienta, Goodman wybuduje w rekordowo krótkim czasie. Transakcja jest największą w historii umową na budowę magazynu logistycznego w Europie Środkowej.

Pierwsze w Polsce centrum dystrybucyjne firmy Amazon będzie miało powierzchnię ok. 95 000 m2. Budowa rozpoczęła się w październiku 2013 r. Obiekt ma być w pełni gotowy do użytkowania w II połowie 2014 r.

– Jesteśmy dumni, że Amazon wchodząc na polski rynek wybrał Goodman na swojego partnera. Obiekt, który budujemy, będzie największym wolnostojącym magazynem logistycznym w Polsce. Budowa przebiegać będzie w bardzo szybkim tempie tak, aby w niespełna rok Amazon mógł w pełni wykorzystywać potencjał logistyczny swojego magazynu – mówi Błażej Ciesielczak, Dyrektor Regionalny Goodman na Polskę.

– Zdecydowaliśmy się rozpocząć współpracę z Goodman w Polsce ze względu na bogate doświadczenie tej firmy w budowie podobnych obiektów magazynowych dla Amazon w Europie Zachodniej oraz znajomość lokalnego rynku logistycznego popartą licznymi projektami zrealizowanymi w Polsce – mówi Raimund Paetzmann, Dyrektor ds. Nieruchomości w Amazon.

Bardzo istotnym czynnikiem przy wyborze Goodman jako dewelopera była możliwość wybudowania obiektu tak wielkich rozmiarów w stosunkowo krótkim czasie, przy jednoczesnym zachowaniu jego wysokiej jakości.
Amazon planuje, że w nowym magazynie pracę znajdzie do 2 000 pracowników stałych oraz 3 000 pracowników tymczasowych, w okresie przedświątecznym.

Od 2006 r. Goodman wybudował dla firmy Amazon ponad 900 000 m2 powierzchni logistycznej w ramach 11 inwestycji w Niemczech, Francji i Wielkiej Brytanii.

Nowe centrum dystrybucyjne dla firmy Amazon powstanie w Bielanach Wrocławskich, 5 km od centrum stolicy Dolnego Śląska. Lokalizacja ta zapewnia łatwy dostęp do transportu drogowego (autostrady A8 i A4 oraz drogi ekspresowe S8 i S5), kolejowego (10 km do stacji Wrocław Główny) oraz lotniczego (15 km do Portu Lotniczego Wrocław). Obiekt dla firmy Amazon będzie piątym wybudowanym przez Goodman w regionie Wrocławia. Wcześniej powstały obiekty dla firm Whirlpool, TJX Europe, Walki Group i Casetech o łącznej powierzchni ponad 70 000 m2.

Zapraszamy do obejrzenia wywiadu z Błażejem Ciesielczakiem, Dyrektorem Regionalnym Goodman na Polskę.

Goodman deweloperem numer 1 w Europie

Magazyn PropertyEU drugi rok z rzędu uznał firmę Goodman za dewelopera numer 1 w Europie. Opublikowany w marcowym wydaniu ranking przygotowano w oparciu o dane dotyczące powierzchni projektów zrealizowanych w latach 2010-2012.
Goodman w Polsce
Goodman rozpoczął działalność w Polsce w 2005 roku. Obecnie Grupa jest właścicielem oraz zarządza nieruchomościami o łącznej powierzchni 275 000 m2 zlokalizowanymi w całej Polsce i wykorzystywanymi przez takich klientów jak Whirlpool i DHL. Ponadto Goodman dysponuje w Polsce działkami, na których może wybudować jeszcze blisko 875 000 m2 powierzchni magazynowej. Grunty obejmują wszystkie kluczowe ośrodki logistyczne na terenie Polski, dzięki czemu Goodman jest w stanie sprostać indywidualnym oczekiwaniom potencjalnych klientów.

www.goodman.com