Goodman wybuduje w Sosnowcu magazyn o powierzchni 26 000 m² dla ILS z Grupy Inter Cars

22 lipca 2013

Goodman, globalny ekspert w dziedzinie powierzchni logistycznych i biznesowych, wybuduje w Sosnowcu magazyn o powierzchni 25 844 m² dla firmy logistycznej ILS, należącej do Grupy Inter Cars, największego w Europie Środkowo-Wschodniej dystrybutora części samochodowych. Umowa najmu została podpisana na 10 lat.

Magazyn będzie dostosowany do indywidualnych potrzeb ILS, a jego przeznaczeniem będzie magazynowanie i dystrybucja części samochodowych na rzecz Inter Cars. Będzie obejmował 24 844 m² powierzchni magazynowej oraz 1 000 m² powierzchni biurowej.

Nowy obiekt będzie zlokalizowany w miejscowości Maczki Bór w odległości 10 km od Sosnowca, blisko dobrze rozwiniętej infrastruktury komunikacyjnej, w tym drogi S1 oraz autostrady A4.

– Cieszy nas, że to Goodman został wybrany do budowy magazynu dla ILS, który będzie także naszą pierwszą inwestycją na Górnym Śląsku - mówi Błażej Ciesielczak, Dyrektor Regionalny Goodman na Polskę. - Co więcej, jesteśmy w stanie sprostać rosnącym potrzebom logistycznym klientów z tego regionu, ponieważ działka w Sosnowcu pozwala na budowę kolejnych ponad 37 000 m² powierzchni magazynowej. W efekcie całość może osiągnąć powierzchnię 66 500 m² – dodaje.

– Ponadto Goodman w tym regionie dysponuje także działką w Gliwicach, gdzie docelowo może powstać do 50 000 m² powierzchni logistycznej. Budowę pierwszego magazynu na tym gruncie planujemy rozpocząć jeszcze w tym roku – zapowiada Błażej Ciesielczak.

– Wybraliśmy Goodman jako dewelopera naszego nowego centrum magazynowo-dystrybucyjnego, ponieważ jesteśmy przekonani, że sprosta naszym oczekiwaniom i dostarczy nowoczesny i wydajny obiekt dopasowany do naszych potrzeb. Nasz nowy obiekt w Sosnowcu, dzięki doskonałej lokalizacji, będzie odgrywał kluczową rolę w rozwoju naszej działalności logistycznej w regionie – mówi Wojciech Aleksandrowicz, Prezes Zarządu ILS.

Magazyn dla ILS zostanie w pełni wyposażony w oświetlenie LED. To pierwszy przypadek, kiedy takie rozwiązanie będzie zastosowane przez Goodman w Polsce, co ustanawia nowe standardy efektywności energetycznej w obiektach logistycznych.
Pośrednikiem w transakcji najmu była firma Colliers International.

Zapraszamy do obejrzenia - wywiad z Błażejem Ciesielczakiem, Dyrektorem Regionalnym Goodman na Polskę.

Goodman deweloperem numer 1 w Europie

Magazyn PropertyEU drugi rok z rzędu uznał firmę Goodman za dewelopera numer 1 w Europie. Opublikowany w marcowym wydaniu ranking przygotowano w oparciu o dane dotyczące powierzchni projektów zrealizowanych w latach 2010-2012.

Goodman w Polsce

Goodman rozpoczął działalność w Polsce w 2005 roku. Obecnie Grupa jest właścicielem oraz zarządza nieruchomościami o łącznej powierzchni 275 000 m² zlokalizowanymi w całej Polsce i wykorzystywanymi przez takich klientów jak Whirlpool i DHL. Ponadto Goodman dysponuje w Polsce działkami, na których może wybudować jeszcze blisko 875 000 m² powierzchni magazynowej. Grunty obejmują wszystkie kluczowe ośrodki logistyczne na terenie Polski, dzięki czemu Goodman jest w stanie sprostać indywidualnym oczekiwaniom potencjalnych klientów.

www.goodman.com