Goodman wybudował dla Walki Group halę produkcyjną o powierzchni 10 500 m²

15 lipca 2013

Goodman, międzynarodowa grupa deweloperska specjalizująca się w powierzchniach logistycznych i biznesowych, wybudowała we Wrocławiu nowoczesną halę produkcyjną o powierzchni 10 500 m² dla Walki Group, międzynarodowego producenta laminatów technicznych i materiałów do produkcji opakowań ochronnych. Budowa rozpoczęła się we wrześniu 2012 roku, a przekazanie obiektu klientowi miało miejsce w maju 2013 roku.

– Budowa obiektu we Wrocławiu była dla nas dużym wyzwaniem, ponieważ musieliśmy dostosować specyfikację techniczną do szczegółowych i precyzyjnych potrzeb prowadzonej przez Walki Group produkcji. Ważnym elementem projektu było odpowiednie zarządzanie budową, co pozwoliło dopasować się do harmonogramu klienta i sprostać napiętym terminom. Mamy nadzieję, że elastyczne podejście, dzięki któremu spełniliśmy wymagania Walki pozwoli z powodzeniem prowadzić produkcję we Wrocławiu. Sam projekt potwierdza również, że w naszych działaniach potrzeby klienta są zawsze na pierwszym miejscu – powiedział Błażej Ciesielczak, Dyrektor Zarządzający Goodman Poland.

Produkcja ma się rozpocząć w trzecim kwartale 2013 roku. W pierwszym etapie, w hali prowadzona będzie wyspecjalizowana produkcja na rzecz przemysłu drzewnego oraz opakowań konsumenckich, a zatrudnienie znajdzie tu ok. 50 osób. Inwestycja we Wrocławiu to trzeci zakład produkcyjny Walki w Polsce.

- Budowa nowego zakładu we Wrocławiu była dużym wyzwaniem organizacyjnym dla Walki oraz dużym wyzwaniem dla dewelopera, dlatego tym bardziej jesteśmy zadowoleni z owocnej współpracy z Goodman. Uruchamiając nowoczesny zakład produkcyjny we Wrocławiu, tworzymy doskonałą podstawę do dalszego rozwoju naszej działalności w regionie Europy Środkowo-Wschodniej – mówi Timo Saahko, Project Director w Walki Group.

Pośrednikiem w transakcji była firma CBRE.

Nowy zakład Walki Group zlokalizowany jest na terenie Goodman Wrocław East Logistics Centre, gdzie w 2012 r. powstało już centrum dystrybucyjne dla firmy TJX Europe o powierzchni 26 900 m², a w 2008 r. magazyn o powierzchni 25 695 m² dla firmy Whirlpool. Położenie Wrocław East Logistic Centre w północno-wschodniej części Wrocławia zapewnia do niego łatwy dostęp, a dzięki Autostradowej Obwodnicy Wrocławia, centrum jest dobrze skomunikowane z innymi częściami miasta, z autostradą A4 oraz wrocławskim portem lotniczym.

Goodman deweloperem numer 1 w Europie

Magazyn PropertyEU drugi rok z rzędu uznał firmę Goodman za dewelopera numer 1 w Europie. Opublikowany w marcowym wydaniu ranking przygotowano w oparciu o dane dotyczące powierzchni projektów zrealizowanych w latach 2010-2012.

Goodman w Polsce

Goodman rozpoczął działalność w Polsce w 2005 roku. Obecnie Grupa jest właścicielem oraz zarządza nieruchomościami o łącznej powierzchni 266 000 m2 zlokalizowanymi w całej Polsce i wykorzystywanymi przez takich klientów jak Whirlpool i DHL. Ponadto Goodman dysponuje w Polsce działkami, na których może wybudować jeszcze blisko 875 000 m² powierzchni magazynowej. Grunty obejmują wszystkie kluczowe ośrodki logistyczne na terenie Polski, dzięki czemu Goodman jest w stanie sprostać indywidualnym oczekiwaniom potencjalnych klientów.

Walki Group

Walki Group to jeden z czołowych producentów laminatów technicznych i materiałów do produkcji opakowań ochronnych. Specjalizuje się w opartych na włóknach, inteligentnych i wielowarstwowych produktach dla wielu rynków. Walki Group działa w 12 krajach. Zakłady produkcyjne koncernu znajdują się w Finlandii, Niemczech, Holandii, Polsce, Rosji, Wielkiej Brytanii i Chinach. Walki Group zatrudnia 950 pracowników

www.walki.com