Goodman wynajął 100% powierzchni w Kraków Airport Logistics Centre

20 maja 2013

Goodman, globalny ekspert w dziedzinie powierzchni logistycznych i biznesowych, wynajął magazyn o powierzchni 2 000 m² w Kraków Airport Logistics Centre producentowi opakowań DS Smith Packaging. Umowa najmu dotyczy ostatniego wolnego modułu w czwartym magazynie w krakowskim centrum logistycznym. Pośrednikiem w transakcji najmu była firma CBRE.

Goodman wynajął już 55 230 m² powierzchni logistycznej w Kraków Airport Logistics Centre, które odpowiada ponad 1/3 docelowej powierzchni centrum. Dotychczas wybudowane zostały cztery z planowanych dziewięciu magazynów.

- Umowa najmu z DS Smith Packaging ma dla nas wyjątkowe znaczenie, ponieważ dzięki niej, na obecnym etapie rozwoju, nasze krakowskie centrum logistyczne jest w całości wynajęte. Budowę kolejnego etapu centrum rozpoczniemy, gdy tylko pozyskamy nowego klienta – powiedział Błażej Ciesielczak, Dyrektor Regionalny Goodman na Polskę.

W Goodman Kraków Airport Logistics Centre DS Smith Packaging wynajmie magazyn o powierzchni 1 730 m² wraz z 200 m² powierzchni biurowej i socjalnej oraz przeniesie tu swój dotychczasowy odział handlowy z Krakowa. DS Smith Packaging, występujący pod logo Pak- Centrum Oddział Kraków, będzie prowadzić dystrybucję opakowań i pomocniczych materiałów opakowaniowych, a także oferował usługi magazynowania, co-packingu oraz kompletacji opakowań i logistyki.

Przekazanie magazynu DS Smith Packaging planowane jest na połowę lipca, do tego czasu Goodman dostosuje powierzchnię do wymagań nowego klienta.

– Poszukiwaliśmy nowoczesnego obiektu w okolicach Krakowa, który pozwoliłby nam rozwijać naszą działalność w tym regionie. Wybraliśmy Kraków Airport Logistics Centre m.in. ze względu na lokalizację oferującą dobre połączenia drogowe, przy jednoczesnej bliskości Krakowa. Jesteśmy przekonani, że Goodman dostarczy nam obiekt dostosowany do naszych potrzeb – powiedział Artur Popczyk, Dyrektor Grupy Pak-Centrum, DS Smith Packaging.

Pośrednikiem w transakcji najmu była firma CBRE.

- Cieszymy się, że mogliśmy reprezentować firmę DS Smith Packaging przy realizacji kolejnego projektu magazynowego. Jesteśmy przekonani, iż przeniesienie biznesu do parku firmy Goodman zapewni naszemu klientowi doskonałe warunki dla prowadzonej działalności. Kraków Airport Logistics Centre to nowoczesne centrum magazynowe oferujące wysoki standard powierzchni, doskonałą lokalizację, a także elastyczne warunki najmu również dla małych najemców – powiedziała Beata Hryniewska, Dyrektor do spraw rozwoju biznesu w dziale powierzchni magazynowych w CBRE.

Obok DS Smith Packaging klientami czwartego magazynu o powierzchni 12 230 m² w Kraków Airport Logistics Centre są Royal Canin, producent karm dla zwierząt domowych, który wynajął 3 500 m², Logfarma, producent surowców farmaceutycznych, który zajął 2 600 m² oraz operator logistyczny DB Schenker Logistics zajmujący 4 400 m².

Więcej o Kraków Airport Logistics Centre:

Kraków Airport Logistics Center jest projektem realizowanym w formie spółki joint-venture, z równym podziałem udziałów pomiędzy Grupę Goodman i Goodman European Logistics Fund (GELF).

Centrum logistyczne o docelowej powierzchni użytkowej ponad 150 000 m² będzie obejmować dziewięć magazynów wraz z dodatkowymi pomieszczeniami biurowymi, socjalnymi i technicznymi. Szacuje się, że po wynajęciu wszystkich dostępnych powierzchni zatrudnienie u najemców centrum znajdzie łącznie około 1000 osób. Będzie to największe centrum logistyczne w województwie małopolskim.

W czerwcu 2011 r. zakończyła się budowa pierwszego magazynu o powierzchni 14 000 m², który został w całości wynajęty firmom: SCOT, Eurodruk-Kraków, Farutex i KMC Services. W październiku 2011 r. do użytku oddano drugi magazyn o powierzchni 22 400 m², którego najemcami zostały firmy Valeo Autosystems oraz RUCH. W czerwcu 2012 r. Goodman otworzył pierwszy terminal przeładunkowy typu cross-dock, realizowany w systemie built-to-suit, czyli „szyty na miarę”, w ramach Kraków Airport Logistics Centre. Terminal o powierzchni 6 600 m2 został wynajęty przez DB Schenker Logistics.

Kraków Airport Logistics Centre położone jest w Modliniczce pod Krakowem, w odległości czterech kilometrów od międzynarodowego lotniska Kraków – Balice. Dogodny dojazd zapewnia również sąsiedztwo autostrady A4, łączącej Kraków i Wrocław.

Zgodnie ze strategią Grupy, przy budowie parku Goodman przywiązuje szczególną wagę do ochrony środowiska. 25% powierzchni krakowskiego centrum będą stanowiły tereny zielone, a dookoła zagospodarowanego obszaru posadzonych zostało 1000 drzew.

Goodman deweloperem numer 1 w Europie

Magazyn PropertyEU drugi rok z rzędu uznał firmę Goodman za dewelopera numer 1 w Europie. Opublikowany w marcowym wydaniu ranking przygotowano w oparciu o dane dotyczące powierzchni projektów zrealizowanych w latach 2010-2012.

Goodman w Polsce

Goodman rozpoczął działalność w Polsce w 2005 roku. Obecnie Grupa jest właścicielem oraz zarządza nieruchomościami o łącznej powierzchni 275 000 m2 zlokalizowanymi w całej Polsce i wykorzystywanymi przez takich klientów jak Whirlpool i DHL. Ponadto Goodman dysponuje w Polsce działkami, na których może wybudować jeszcze blisko 875 000 m² powierzchni magazynowej. Grunty obejmują wszystkie kluczowe ośrodki logistyczne na terenie Polski, dzięki czemu Goodman jest w stanie sprostać indywidualnym oczekiwaniom potencjalnych klientów.

NBS Communications, + 48 22 826 74 18,
Bartosz Sroka, + 48 500 202 354,